Nedjelja, 09 Lipanj 2024
POSLJEDNJIH GODINA DRASTIČNO SE POVEĆAO BROJ MELANOMA, ZAŠTITITE SE

KREME ZA SUNČANJE, KOJE UPOTREBLJAVATI I ZAŠTO

Kreme za sunčanje itekako se preporučuje koristiti Kreme za sunčanje itekako se preporučuje koristiti Foto: AdoreBeautyNZ / Pixabay


Prilikom prekomjerne izloženosti UVB-zrakama na koži su vidljive promjene (crvenilo, opekline), a UV- zrake ozbiljno oštećuju kožu, no ta su oštećenja vidljiva najviše tek nakon puno godina, upozoravaju brojni liječnici, posebice dermatolozi.

Dakako, ključni je razlog za mnoštvo takvih upozorenja činjenica da se posljednjih godina drastično povećao broj oboljelih od raka kože, odnosno melanoma.

Treba li koristiti kremu sa zaštitnim faktorom?

Dokazano je da su sunčeve ili UV-zrake štetne za kožu – uzrokuju rak kože i ubrzano starenje kože. UV-zrake uzrokuju oksidativni stres i utječu na razgradnju kolagena i hijaluronske kiseline, što se na koži očituje stvaranjem bora, a utječu i na stvaranje hiperpigmentacija. Unatoč svim pozitivnim učincima ne možemo zanemariti činjenicu da Sunce ima važnu ulogu u ubrzanom starenju kože, ali i u razvoju raka kože. Moramo biti oprezni kada se izlažemo Suncu i uvijek zaštititi kožu - to je sveto pravilo za ljetne mjesece.

Što je SPF-faktor?

Kratica SPF znači Sun Protection Factor, ili zaštitni faktor. Govori nam koliko dugo možemo produljiti prirodnu zaštitu kože (ona je oko 10minuta), prije nego što se na njoj pojavi opeklina. Ako koristimo SPF 50, možemo biti na suncu 50 puta dulje nego što bismo bili bez zaštite. No, treba znati i da nas ni jedan SPF ne štiti 100-postotno od UV zraka – čak i SPF 50 blokira samo 98 posto UV-zraka. Stoga se uz kreme s UV- zaštitom za vrijeme najjačeg Sunca preporučuje i prekrivanje tijela (kapa, odjeća, sunčane naočale) i, naravno, povlačenje u hladovinu.

Koje UV-filtere treba odabrati – kemijske ili mineralne?

Kemijski (organski) UV-filteri djeluju upijajući UV-svjetlost na određenim valnim dužinama, a mineralni (anorganski) UV-filteri dijelom apsorbiraju, a dijelom odbijaju i raspršuju UV-zračenje. Prednost je kemijskih filtera to što su kozmetički elegantniji, nisu teški na koži, lakše se razmazuju i ne ostavljaju bijele tragove. S druge strane, njihov je nedostatak sigurnost; postoje čak i studije koje pokazuju da ti filteri prolaze kroz kožu u sistemski krvotok i uzrokuju zdravstvenetegobe, često endokrinološke. Kemijski UV-filteri kod nekih osoba uzrokuju reakcije preosjetljivosti na koži (crvenilo, iritacija).

Uz kemijske postoje i mineralni UV-filteri, sastavljeni od dva spoja: cinkovog oksida i titanovog dioksida. Mineralni filteri pokazuju veću sigurnost jer ne prodiru kroz kožu. Nažalost, često ostavljaju bijele tragove na koži, a prikladniji su za osobe s osjetljivom kožom. Međutim, ako imate suh tip kože i želite upotrebljavati samo mineralne filtere, ispod kreme za sunčanje nanesite serum i kremu za njegu – cinkov oksid u formulacijama može, naime, dehidrirati kožu.

Andrea Latinović / Hina