Četvrtak, 14 Rujan 2023
Načelnik Općine Blato Ante Šeparović:

KOMUNALNI OTPAD KOJI SE IZDVOJI OPET ZAVRŠI NA DEPONIJU SITNICA JER ŽUPANIJA NIJE ISPUNILA SVOJU OBAVEZU

Načelnik Općine Blato Ante Šeparović Načelnik Općine Blato Ante Šeparović Ilustracija JP
Piše:

Iako su ispunile svoju obvezu izgradnje reciklažnog dvorišta, općine Vela Luka i Blato ne mogu smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada pa se on i dalje gomila na Sitnici dok načelnik Općine Blato Ante Šeparovića apelira na Županiju da se ubrza, ali i ispuni svoje obveze s ciljem smanjenja količina miješanog otpada.

- Očekujemo da Dubrovačko - neretvanska županija ubrza radove na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom koji kasne te da se realizira obveza izgradnje pretovarne stanice na Dubovu, čime bi se općinama Blato i Vela Luka omogućilo da smanje udio miješanog komunalnog otpada. - kazao je Šeparović, dodavši kako Blato i Vela Luka koje su ispunili svoje obveze, bez pretovarne stanice te u konačnici i Centra za gospodarenje otpadom, ne mogu smanjiti količine miješanog otpada.

- Dakle, sav komunalni otpad koji se izdvoji ponovo završava na istom mjestu, na deponiju Sitnica. Blato i Vela Luka zbog toga plaćaju velike iznose za obveze plaćanja poticajne naknade. - rekao je Šeparović i otkrio o kolikim se iznosima radi.

- Lani je svaka općina platila po 110.000 kuna ili kako su to vijećnici HDZ-a nazvali kazne Općini da bi bolje zamazali oči javnosti. Dosad je inače Općina platila 263.000 kuna poticajne naknade. Veliki su to novci koji su se mogli usmjeriti u mnoge druge stvari za naše građane. - stava je načelnik Općine Blato Ante Šeparović.