Nedjelja, 26 Svibanj 2024
NA PREDAVANJU IVANA PAMIĆA OTKRIVENI SU ZANIMLJIVI PODACI O OREBIĆKOJ OBITELJI BIJELIĆ

IZ OREBIĆKE OBITELJI DOŠAO JE I PREDSJEDNIK ČILEA

IZ OREBIĆKE OBITELJI DOŠAO JE I PREDSJEDNIK ČILEA Foto: Boris Poluta


U sklopu Festivala peljeških kapetana u Pomorskom muzeju Orebić održano je predavanje Ivana Pamića pod nazivom „Obitelj Bijelić, peruanski ogranak”, na kojem su nazočni upoznati s dosad nepoznatom granom ove obitelji.

Naime, prije više od dvjesto godina član ove obitelji Stjepan Bijelić iz Kućišta, zapovjednik brojnih dubrovačkih jedrenjaka, otišao je s Pelješca i nikada se više nije vratio u rodni kraj. Njegova sudbina ostala je nepoznata sve do danas.

Istraživanjem Ivana Pamića otkriveno je da se Stjepan nastanio u Livornu u Italiji, gdje se oženio Talijankom. Iako u poodmakloj dobi (58 godina), s njom je dobio sina Adriana. Adriano je u ranoj dobi ostao bez roditelja te je otišao u Peru, gdje je postao uspješan poslovni čovjek zahvaljujući ulaganjima u željeznice, poljoprivredu i banke. Ženio se dvaput i imao 12-ero djece, od kojih su mnogi postali ugledni članovi društvenog i političkog života Perua. Čak dva njegova sina obnašala su funkciju ministara, a dvije su kćeri udale za čileanske časnike.

Jedna od njih, Ester, udala se za heroja Pacifičkog rata, te mu rodila sina Vincenta Merina Bielicha, koji je tijekom Drugog svjetskog rata postao ministar unutrašnjih poslova i zapovjednik čileanske vojske. U jednom kratkom periodu obnašao je i funkciju predsjednika države (1946).

Danas potomci peruanskih Bijelića osim u Peruu, žive u Čileu, SAD-u i Švicarskoj. Bijelići koji su ostali na Pelješcu osnovali su jako parobrodarsko društvo krajem 19. stoljeća, ali je obitelj u konačnici gotovo izumrla.

orebic bijelici predavanje 260524 1 min

Foto: Boris Poluta

Zadnji član ove obitelji je Violeta Bijelić, koja živi u Orebiću, a prisustvovala je predavanju i u svojoj 93. godini života po prvi put saznala da ima više od stotinjak rođaka u prekomorskim zemljama. Članak o peruanskim Bijelićima objavljen je i u Zborniku Hrvatska izvan domovine.

JPA