Petak, 19 Svibanj 2023
Festival traje 15 dana, a izložba se može razgledati do 15. lipnja

Foto / OTVOREN FESTIVAL PELJEŠKIH KAPETANA I IZLOŽBA „S OKUSOM MORA, S OKUSOM SOLI”

Foto / OTVOREN FESTIVAL PELJEŠKIH KAPETANA I IZLOŽBA „S OKUSOM MORA, S OKUSOM SOLI” Foto: dm/Južni


U Orebiću je u četvrtak otvoren Festival peljeških kapetana, a uz festival i izložba u Pomorskom muzeju „S okusom mora, s okusom soli”

Tijekom 15 dana, koliko traje Festival peljeških kapetana, stanovnici Pelješca i njihovi gosti moći će uživati u klapskim večerima i premijeri kazališne komedije „Hobotnica" u izvedbi Amaterske kazališne udruge Kušin.

- Dio bogate povijesti kad je Orebić bio pomorsko središte Mediterana, oživjeli su članovi AKU Kušina, pridružila su im se djeca Folklorne skupine Osnovne škole Orebić, a sve se odvijalo u organizaciji TZ općine Orebić, Pomorskog muzeja i Lige borbe protiv raka. Vođene kostimirane ture po Orebiću, kazališne predstave, koncerti, ali i jedinstvena izložba „S okusom mora, s okusom soli" u čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja na čijem je otvorenju pjevala klapa Geta, dio su bogatog programa ovogodišnjeg prvog festivala na Pelješcu koji se organizira u suradnji turističkih zajednica Ston, Janjina, Trpanj i Orebić s ciljem atraktivne interpretacije naše bogate kulturne i eno-gastro baštine. - kazao je direktor TZ Općine Orebić Mladen Đeldum.

Izložba otvorena u Pomorskom muzeju u Orebiću može se pak uz slobodan ulaz razgledati do 15. lipnja, a kako je istaknula kustosica Milena Grego - Njakara izložba govori o očuvanju tradicijske drvene brodogradnje. Izloženi su brojni alati kalafata i maranguna iz fundusa muzeja, ali i makete Petra Sardelića, kažu u Orebiću, posljednjeg pelješkog kalafata.

- Izložbom smo željeli ukazati i zahvalnost svim pojedincima koji se, kao i Petar Sardelić, zadnji pelješki kalafat, s puno ljubavi trude očuvati tradiciju drvene brodogradnje koja nažalost izumire. - kazala je Milena Grego – Njakara.

dm