Nedjelja, 26 Svibanj 2024
MINISTAR BEROŠ: TRANSPLANTACIJSKA MEDICINA PERJANICA JE ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

HRVATSKA JE MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA SVIJETA U DARIVANJU I PRESAĐIVANJU ORGANA

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Damjan Tadić / CROPIX


U Hrvatskoj, koja u nedjelju obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i koja uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, prošle je godine izvršeno 300 transplantacija solidnih organa.

- S ponosom možemo reći kako je hrvatska transplantacijska medicina perjanica našeg zdravstvenog sustava te se svrstava među prvih pet država u svijetu po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika. - izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađeno - 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača, te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača - bubreg, dvije transplantacije bubreg - jetra i kombinirana transplantacija jetra – srce.

- Uspješnim organizacijskim modelom, povećanim brojem darivatelja i transplantacija te članstvom u Eurotransplantu, hrvatska transplantacijska medicina predstavlja jedinstveno područje hrvatske medicine i zdravstvenog sustava te je integralni dio EU zdravstvenog sustava. - naglasio je Beroš.

Poručio je i kako je Nacionalni dan prilika da svi zajedno zahvalimo darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji provode transplantacijski program. Odlukom Hrvatskog sabora, iz 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje te zahvale darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

(Hina)