Petak, 17 Ožujak 2023
TREBALA BI BITI IZGRAĐENA 2050. GODINE, A SLIJEDI ISPITIVANJE MATERIJALA

Hrvatska i Španjolska formirale upravu za projekt fuzijske elektrane

Staša Sknežić Staša Sknežić Foto: Željko Puhovski / CROPIX


Hrvatska i Španjolska, koje imaju 55 postotni udjel u, sada 707 milijuna eura vrijednom EU projektu gradnje fuzijske elektrane, u četvrtak su u Granadi formirale zajedničku upravu. Predsjednik projekta nazvanog IFMIF-Dones bit će Staša Skenžić, šef odjela za međunarodnu suradnju u hrvatskom ministarstvu obrazovanja.

Na sastanku održanom u Granadi, na jugu Španjolske, dogovoreno je da će u upravi sjediti dvoje članova iz Hrvatske, dvoje iz Španjolske, te po dvoje članova iz ostalih zemalja promatrača.

Projekt IFMIF-Dones uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escuzar, 20-ak kilometara udaljenom od grada Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u Europskoj uniji u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Španjolska sudjeluje s 50 postotnim udjelom, a Hrvatska s 5 postotnim.

U Granadi su se okupili i predstavnici još 13 zemalja, te triju institucija koji bi mogli sudjelovati u preostalom 45 postotnom udjelu.
- Sve zemlje su sudjelovale u raspravi te smo jako zadovoljni pokazanim interesom za ulazak u projekt. - rekao je fizičar Tonči Tadić, voditelj hrvatskog tima, za Hinu.

Kaže da je posebno uspješan bio sastanak s delegacijom Japana, a da je veliki interes pokazala i Njemačka. Na sastanku su bile i delegacije Italije, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske. Također i međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).

- Očekuje se da EUROATOM uđe s 20 postotnim udjelom. - rekao je Tadić dodavši da ta organizacija prvo želi održati sastanak svoje uprave na kojem bi razmotrila uključenje.

Fizičari bi u budućem postrojenju u Granadi ispitivali materijale do 2035. godine kada bi imali rezultate poslije kojih bi krenula izgradnja fuzijske eletrane. Takva elektrana, koja bi bila efikasnija u odnosu na sve postojeće na svijetu, bila bi izgrađena 2050. Zasad je nepoznato gdje bi se gradila.

Tadić kaže da i Kina te SAD imaju u planu graditi takve elektrane, no i oni prije toga moraju ispitati materijale.
Hrvatska i Španjolska će idući sastanak održati u listopadu u Granadi kada bi mogli biti poznati i ostali partneri. Hrvatska će doprinijeti s 5 posto u projektu davanjem opreme. Oprema bi se mogla proizvesti novcem povučenim iz EU fondova, nadaju se u hrvatskom ministarstvu znanosti na čelu s Radovanom Fuchsom koji je u četvrtak boravio u Granadi.

(Hina)