Četvrtak, 16 Ožujak 2023
POLOVICU SREDSTAVA ULOŽITI ĆE ŠPANJOLSKA, HRVATSKA 5 POSTO

EU će graditi prvu fuzijsku elektranu vrijednu 690 milijuna eura, sudjeluje i Hrvatska

Tonči Tadić Tonči Tadić Foto: Goran Mehkek / CROPIX


Predstavnici 15 zemalja EU-a, među kojima i Hrvatske, okupili su se u u španjolskoj Granadi gdje bi se trebali dogovoriti o upravljanju postrojenjem za ispitivanje materijala nužnih u gradnji buduće fuzijske elektrane. Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Da bi se izgradila takva elektrana potrebno je prvo ispitati materijale od kojih će biti izgrađena. Materijali će se ispitivati u mjestu udaljenom 20 kilometara od grada Granade, gdje su počeli radovi na kompleksu za ispitivanje.

Taj kompleks košta 690 milijuna eura, a Španjolska će uložiti 50 posto novca kao glavni član konzorcija. Hrvatska sudjeluje s 5 posto, a voditelj hrvatskog izaslanstva fizičar Tonči Tadić rekao je nedavno da Hrvatska neće davati novac nego opremu u toj vrijednosti.

Na sastanku u četvrtak moglo bi biti poznato koje će još zemlje sudjelovati u preostalih 45 posto projekta.

U Granadi su se okupili predstavnici Španjolske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Finske, Litve, Latvije i Mađarske. Na sastanku će sudjelovati i delegacija Japana te međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E).

- Neke zemlje pozvane su kao sudionici, a neke kao promatrači kako bi se bolje upoznale s projektom. - rekao je glasnogovornik Gustavo Gómez za Hinu.

Nakon sastanka bi moglo biti poznato koje će zemlje biti partneri Španjolskoj i Hrvatskoj.

- Na sastanku bi trebalo biti oformljeno upravljačko tijelo projekta. - dodao je glasnogovornik.

Projekt je nazvan IFMIF-Dones, a na njemu bi trebali raditi fizičari s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Ispitivanje materijala moglo bi početi 2035. godine, nakon što bude dovršen kompleks u Granadi.

U delegaciji Hrvatske su Tadić i Stjepko Fazinić s Instituta te Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. U četvrtak bi u Granadi trebao biti i hrvatski ministar znanosti Radovan Fuchs.

(Hina)