Nedjelja, 05 Ožujak 2023
DVA GRADA NA JUGU UKLJUČENA U HOD ZA ŽIVOT

Hod za život ponovo u Pločama i prvi put u Metkoviću

Željka Markić Željka Markić Foto: Božo Radić / CROPIX


Ovogodišnji Hod za život održat će se kroz osam subota u svibnju i lipnju u 12 hrvatskih gradova, a među njima su po prvi put Knin i Metković, najavili su u subotu iz inicijative Hod za život, obitelj i Hrvatsku koja se zalaže za zaštitu života od začeća do prirodne smrti. U Dubrovačko – neretvanskoj županiji Hod za život održat će se ponovo u Pločama. Uz Metković, Ploče i Knin, Hod za život bit će i u Varaždinu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Sisku, Osijeku, Splitu, Rijeci i Zadru.

- Ove godine pripremamo Hod za život u ozračju posljedica strašnih potresa u Turskoj i Siriji i godine dana rata u Ukrajini. Ovi gubici i ubijanja nedužnih ljudi čine nas još osjetljivijima na izgradnju kulture života. - istaknula je Željka Markić iz nacionalne koordinacije Hoda za život.

Dodala je kako kroz Hod za život podsjećaju sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti, da dijete ima ljubav, a majka podršku.

- Ružna afera trgovine djecom u Zambiji iznijela je na svjetlo dana da u Hrvatskoj ima mnogo parova i obitelji koji žele posvojiti dijete. Dakle svako nerođeno dijete netko želi, svako dijete ima nekoga tko ga želi i tko za njega ima ljubavi. - istaknula je Markić.

Prošle godine zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zabranio je postavljanje zastava Hoda za život, a Markić je najavila kako će to ponovno zatražiti.

- Smatramo da kao građani gradova u kojima živimo i plaćamo prireze i poreze imamo pravo u javnosti svjedočiti i stajati za ono što mi i znanost znamo da je istina. - navela je.

Na konferenciji je istaknuto kako se zalažu za zakonsku zaštitu života jer je, kažu, znanost dokazala da ljudski život počinje začećem.

Smatraju kako je postojeći zakon o pobačaju potrebno mijenjati jer žele zakonski okvir koji će u 21. stoljeću štititi ljudska prava, počevši od temeljnog prava na život od začeća do prirodne smrti, štititi život nerođenog djeteta sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama te koji će štititi i jačati ženu.

Traže sprečavanje i kažnjavanje svake diskriminacije žena, osobito na radnim mjestima kada je trudna ili majka te pozivaju vlasti da ulažu u mlade, obrazovanje, obitelji, radna mjesta i da se omogući svim ljudima koji žele imati djecu i stvoriti obitelj da to učine uz konkretan ekonomski i društveni napredak.

JP/Hina