Četvrtak, 11 Srpanj 2024
U BLATU, RODNOM MJESTU BLAŽENICE

Foto / PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENE MARIJE PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

Foto / PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENE MARIJE PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ Foto: Dubrovačka biskupija


U njenom rodnom mjestu Blatu proslavljen je blagdan blažene Marije Propetog Isusa Petković (9. srpnja), a središnje euharistijsko slavlje s procesijom kroz mjesto predvodio je varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa Bože Radoš.

Procesija je prije mise krenula iz svetišta blaženice. Sudjelovali su svećenici i ministranti, bratimi, kumpanjoli, župni zbor Svih svetih, dječji župni zbor „Stope“, trećoredice, djeca iz dječjeg vrtića „Marija Petković“, Hrvatska glazbena udruga „Sv. Vincenca“, Narodna glazba, sestre dominikanke iz Korčule te sestre Družbe Kćeri Milosrđa koju je blaženica utemeljila. Euharistijsko pjevanje predvodili su župni zbor i dječji župni zbor pod vodstvom s. M. Danijele Škoro, a svirao je Frano Bosnić.

U propovijedi je biskup Radoš kazao kako nebeski rođendan majke utemeljiteljice njezine sestre ne slave same, nego slavi cijelo mjesto.

- Slavimo, drage Blajke i dragi Blaćani, jednu od vas. Dok sam nosio moćnik imao sam osjećaj da blaženica hoda s nama, da je ona tu uz nas, kao svetica koja nam pokazuje Božji put. Želimo osjetiti one ideale koji su nju nosili. To su ideali evanđelja, ideali koji nemaju rok trajanja, ne mogu se pokvariti, uvijek osvježe dušu. - kazao je predvoditelj slavlja.

Po završetku euharistijskoga slavlja biskup Radoš, svećenici i ministranti, bratimi, kumpanjoli i časne sestre vratili su se u procesiji u svetište, gdje je molitvom i blagoslovom zaključena 21. proslava blaženičina blagdana u Blatu.

U prijepodnevnim satima na blagdan u svetištu su slavljena dva euharistijska slavlja. Prvo je predslavio domaći župnik don Željko Kovačević. Drugu misu slavio je don Josip Barišić, bivši blatski župnik koji je upravljao župom u vrijeme proglašenja blaženom Marije Petković, a sada je župnik župe sv. Nikole u Čilipima. Koncelebrirao je fra Josip Ikić, profesorom na franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevao je župni zbor mladih „Stope“, a na slavlju je već tradicionalno sudjelovalo nekoliko djelatnika Caritasa Dubrovačke biskupije koji su blaženicu uzeli za svoju zaštitnicu i koji na njezin blagdan hodočaste u Blato.

U poslijepodnevnim na plokati ispred župne crkve su izvedeni „Blatski tanac“ i „Kumpanjija“.

s. M. Jasminka Gašparović,
promicateljica kauze za proglašenje svetom bl. Marije Propetoga