Nedjelja, 24 Ožujak 2024
IZNAD KOMOLCA U RIJECI DUBROVAČKOJ

Foto / NA STIJENI NA VISINI OD 400 METARA GROFOVI OBNOVILI HRVATSKU ZASTAVU

Foto / NA STIJENI NA VISINI OD 400 METARA GROFOVI OBNOVILI HRVATSKU ZASTAVU Foto: PUDN


Hrvatska zastava oslikana na stijeni iznad Komolca poviše Rijeke dubrovačke, koja je posebnu važnost imala za branitelje i stanovništvo dubrovačkog kraja u vrijeme razaranja Juga Hrvatske, zasjala je u novom sjaju i malo većem formatu.

Obnovljena je jučer zahvaljujući entuzijazmu i domoljublju 30-orice složnih ljudi - pripadnika Specijalne jedinice policije Grof.

U zahtjevnom alpinističkom pothvatu obnovili su zastavu koja se na visini od 400 metara nalazi na tom mjestu još od vremena Drugog svjetskog rata nakon čega je izbrisana. Obnovljena je osnutkom Hrvatske države, da bi u vrijeme Domovinskog rata bila uništena ciljanim granatiranjem neprijateljske vojske. Ponovno je obnovljena 1993. i posljednji put 2008. godine.

Mjesto na kojem se nalazi zastava je imalo poseban značaj za vrijeme ratnih zbivanja. Simbol je ponosa, ali i patnje i stradanja u Domovinskom ratu. Pripadnici Udruge specijalne jedinice polcije Grof su jučer posjetili spomen mjesto te molitvom i svijećama svim stradalima odali zasluženu počast.

Ovaj simbol Hrvatske, iako uništen u Domovinskom ratu davao je snagu braniteljima koji su na obližnjim ratištima branili svoju Domovinu, a stanovnicima Mokošice i Rožata da izdrže sve ratne strahote koje su u to vrijeme proživljavali.

Osim po danu, zastava će biti vidljiva i po noći zahvaljujući reflektorima koji će biti postavljeni u narednim danima.

jpa