Četvrtak, 08 Rujan 2022
VLADINE MJERE ZA ZAŠTITU KUĆANSTAVA I GOSPODARSTVA OD RASTA CIJENA

Evo koje su ograničene cijene električne energije; ograničit će se i cijena plina u bocama

Evo koje su ograničene cijene električne energije; ograničit će se i cijena plina u bocama Foto: Damjan Tadić / CROPIX


Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici vlade jesenski vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

- S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom. - rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Ukupna paket mjera po njegovim je riječima težak gotovo 21 milijardu kuna.

Vlada po njegovim riječima donosi „snažan, pravedna i sveobuhvatan” program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva. Program je po njegovim riječima pravedan jer je usmjeren najviše one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

- Redistrubuiramo ono što nam je na raspolaganju na pravedan način. - rekao je Plenković

Kućanstva će, prema vladinom paketu, od 1. listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 444,53 kune, tj. 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 663,04 kuna ili 88 eura.

U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 467,14 kuna ili 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0,53 kune po kilovatsatu, a iznad iznad te potrošnje 1.62 kuna po jedinstvenoj tarifi odnosno 1,72 kune u višoj te 0,84 kune po nižoj tarifi.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gigavata, a plaćat će 250 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci.

Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedna 1,1 milijun kuna, a premijer je najavio da će Vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

dm/Hina