Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023
PREMIJER PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVI PAKET MJERA ZA UBLAŽAVANJE KRIZE

Ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i poticaji osnova su Vladinih mjera

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Ranko Šuvar / CROPIX


Premijer Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, težak 1,7 milijardi eura, koji sadrži tri glavne stavke - ublažavanje rasta cijena energije, zaštitu od inflacije te posebne potpore i poticaje.

- Ovo je četvrti paket mjera u kontekstu krize koja je uzrokovana ruskom agresiju na Ukrajinu, energetskom krizom, prehrambenom krizom, inflatornim pritiscima i željom Vlade da na snažan, sveobuhvatan i pravovremen način nastavlja pomagati hrvatskim građanima i gospodarstvu. - rekao je Plenković nakon sjednice Gospodarsko -socijalnog vijeća (GSV).

- Pozitivne su reakcije poslodavaca, sindikata, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, zajednica županija, gradova i općina, uz punu podršku parlamentarne većine. - istaknuo je.

Nastavit će se reguliranje cijene plina na godišnjoj razini, kao i cijene električne energije u idućih šest mjeseci - od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada, s tim da se količina potrošnje računa od nule s 1. travnja.

- S te strane svi počinju od početka, što smatramo da je primjereno i dobro jer je izvan sezone grijanja, a pratit ćemo na globalnom tržištu razvoj kretanja cijena plina i struje i ponovno staviti te točke na dnevni red u rujnu. - najavio je Plenković.

Također se nastavlja subvencioniranje cijene naftnih derivata.
Vlada će pomoći onima kojima je potpora najpotrebnija, a to su socijalno ugroženi, umirovljenici s mirovinom do 610 eura, oni koji primaju dječji doplatak, nezaposleni, branitelji, pogođeni potresom, ribari i niz djelatnosti u poljoprivrednom sektoru, prijevoznici, a predviđena su i sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura, a mjere će opširnije biti predstavljene u utorak.

- Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo prođemo krizu zajedno i da svi ostanu na nogama. - poručio je Plenković.

Govoreći o rastu dječjeg doplatka, rekao je kako ponovno idu sa snažnom jednokratnom potporom za 128.000 obitelji i 230.000 djece, a iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put.

Za jedno dijete pomoć će iznositi 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura, a za pet i više 160 eura. Isplata će biti u travnju, a ukupno je za to osigurano devet milijuna eura.

Upitan o proizvodima kojima je zamrznuta cijena, premijer je rekao kako će o tome odlučiti Vlada u četvrtak, a bit će malih modifikacija.

Na pitanje hoće li se podizati neoporezivi dio plaća jer to traži dio socijalnih partnera, rekao je kako je to dio opće porezne politike o kojoj je Vlada spremna razgovarati na jednom od idućih sastanaka.

Što se tiče uvjetovanja subvencija, rekao je kako se kondicioniranje spominjalo na današnjem sastanku, no nije htio otkriti tko.

- Očekujemo od svih aktera da se u krizi ponašaju odgovorno. Ako se koriste subvencije, onda svi trebaju dati doprinos. Ne možemo kao država intervenirati u sve. - ističe Plenković.

Potvrdio je da HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države, a Vlada gleda kako nadoknaditi troškove HEP-u, koji nisu mali.

- Kao kao država smo dovoljno snažni da HEP možemo održati ne samo na nogama, nego da i dalje bude instrument politike subvencioniranja cijena energenata, te da mu omogućimo daljnje investicije, osobito u obnovljive izvore energije. - poručio je.

Nakon sastanka je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Mišetić podržao mjere u ime HUP-a, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u ime sindikata.

Mišetić je posebno pozdravio to što su mjere donesene na duži rok, odnosno dio na šest mjeseci, a dio na godinu dana, jer će tako poslodavci moći planirati svoje poslovanje na duži rok.

Novosel kaže da sindikati očekuju nastavak razgovora o plaćama s Vladom u javnom sektoru i poslodavcima u privatnom sektoru jer je vrijednost plaća pala za više od tri posto unatoč dosadašnjim mjerama.

(Hina)