Utorak, 18 Lipanj 2024
IVAN PLANTIĆ POSTAVIO „DIJAGNOZU”

DINO ŽUVELA OPSJEDNUT JE KATARINOM GUGIĆ

Katarina Gugić i Dino Žuvela Katarina Gugić i Dino Žuvela Foto: JP i Zvonimir Barisin / CROPIX; ilustracija JP
Piše:

Iako je do lokalnih izbora nešto manje od godinu dana, HDZ-ovi vijećnici u velulučkom Općinskom vijeću ponašaju se kao da su u kampanji. Doduše, kako HDZ stoji u Veloj Luci, nije ni čudo što je HDZ rano započeo s kampanjom. Trebat će im naime puno truda i muke za pobijediti sadašnju načelnicu koja je na nedavnim parlamentarnim izborima sama u mjestu osvojila više glasova nego cijela HDZ-ova lista.

U toj želji da pobijede Gugić, neki HDZ-ovi vijećnici više ne znaju što rade jer dok Katarina Gugić radi, HDZ-ovci za svoju Općinu kažu da je slučaj koji preživljava od socijalne pomoći Vlade dok svaki projekt koji realizira Gugić omalovažavaju i obezvređuju. Istim metodama služili su se i na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća tijekom rasprave o radu načelnice za proteklih šest mjeseci.

Najveći demagog među HDZ-ovim vijećnicima Dino Žuvela tako je, nakon što je pročitao izvješće o radu načelnice, ustvrdio kako je to načičkani dokument od 20 stranica s puno slova, odnosno izvješće o neradu načelnice.

Kako je Žuveli sve crno i ništa mu ne valja pa čak ni ono što zapravo vrijedi i što je dobro, vijećnik Ivan Plantić (SDP), slušajući ga, usporedio ga je s Markom Porcijem.

- Nekad davno u rimskom senatu Marko Porcije Katon svaki je svoj govor počinjao i završavao rečenicom: „Kartagu treba razoriti.” Nekih dvije tisuće i kusur godina kasnije Marko Dino Žuvela svaki govor započinje i završava pokušajima kritike načelnice, a Općinu bi vjerojatno razorio kad bi mogao. - rekao je Plantić.

I dok je Žuveli sve crno i ništa ne valja, dok je nabrajao kako načelnica u proteklih pola godine nije radila ništa, Plantić ga je demantirao.

- Vi kažete da u izvješću ne vidite ništa krucijalno i bitno, a ja vidim. Možemo vidjeti sastanak u Dubrovniku s direktorom Elektrojuga oko elektrifikacije Vele Luke. Nakon tog sastanka određene stvari su se pokrenule oko elektrifikacije pojedinih uvala. - kazao je Plantić, nastavivši:

- Sastanak u Zagrebu s ministrom regionalnog razvoja oko prioritetnih projekata. Izgradnja spoja famoznog terminala na odvodnju. Uređenje Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, izrada muzeološke koncepcije, što je važno za Velu Luku koja živi od turizma, s obzirom da ste industriju potamanili. Uređenje krov Meneginove kuće, Park šume Ošjak, ulaganje u zdravstvenu zaštitu, ali vi ćete reći da to nije bitno jer vama su važni samo urbanistički planovi, ali nekome je doktor važniji. Smanjenje cijena smještaja u vrtiću... - nabrajao je Plantić, iznijevši i jedan zanimljiv podatak.

- Vela Luka je treća općina u Hrvatskoj po izdvajanjima za kulturu. Možda vam to nije bitno, ali kultura je za jedno turističko mjesto jako bitna. - kazao je Plantić.

Žuvela, koji nije imao argumenata za uzvratiti Plantiću, nastavio je s omalovažavanjem političkih protivnika.

- Slušajući Plantića, ne sumnjam u njegovu svijetlu budućnost u SDP-u ako se ne ostvari kao nastavnik zemljopisa. - uzvratio je Plantiću Žuvela, nakon čega je počeo s demagogijom.

- Niste rekli da je elektrifikacija projekt HEP-a. Pogledajte na koga glasi građevinska dozvola o izgradnji trafostanice. Općina samo rješava imovinsko – pravne odnose. - kazao je Žuvela, koji je imao nešto za reći i oko smanjenje cijene vrtića.

- Zaboravili ste reći da je to zato što je Vlada utukla sredstva pa smo imali lufta. - rekao je Žuvela.

- Kažete, Općina je riješila spoj terminala na kanalizaciju, a ŽLU je istovremeno izgradila novi putnički terminal. Vi spojite projekt na zahod i to vam je prva liga. - rekao je Žuvela pa je Plantić, koji ga je pozorno slušao, na kraju zaključio kako je Žuvela opsjednut načelnicom Katarinom Gugić.

- Pitam se, slušajući vas, zar baš ništa, ali baš ništa što načelnica napravi ne valja. Da je najgora na svijetu, da gore nema, valjda bi u sedam godina napravila bar jednu dobru stvar. Vama ta fiksacija, ta opsesija Katarinom Gugić, naprosto zasljepljuje pogled pa ne vidite dalje od vlastitog nosa.- istaknuo je Plantić, koji je, nakon što je Žuveli postavio „dijagnozu” dao i jedan savjet.

- Ta opsesija rješava se na nekom drugom mjestu, a ne na Općinskom vijeću.- zaključio je Plantić, nakon kojega je nekoliko riječi Žuveli uputila i načelnica.

- Dakle, Žuveli je super sve što radi Županija i ustanove koje nisu pod Općinom, dok mu sve ono što rade zaposleni u Općini i općinskim ustanovama, ništa ne valja. Tako je već tri godine. - rekla je Gugić, podsjetivši na još neke projekte Općine koje je Žuvela obezvrijedio i omalovažio.

- Prije je govorio da uredimo parking na groblju, kad sam rekla da je taj projekt u izradi, rekao je da „što će nam parking za pokojne”. - istaknula je velolučka općinska načelnica Katarina Gugić.