Utorak, 27 Rujan 2022
UVJERIO SE U „ČARI” OTOČKOG ŽIVOTA KADA KATAMARAN NIJE MOGAO ISPLOVITI

Biskup Glasnović prvi put pohodio Lastovo uz blagdan sv. Kuzme i Damjana

Biskup Glasnović prvi put pohodio Lastovo uz blagdan sv. Kuzme i Damjana Foto: Župa sv. Kuzme i Damjana – Lastovo


Župa sv. Kuzme i Damjana na Lastovu proslavila je jučer svoje nebeske zaštitnike, a misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Ovo je prvi put da je novi biskup došao na Lastovo i pohodio ovu župu.

„Čari” otočkog života pokazale su svoje zube dubrovačkom biskupu koji je morao ići preko Pelješca i Korčule pa u Velu Luku na trajekt, jer je polazak katamarana iz Dubrovnika za Lastovo bio otkazan zbog lošeg vremena pa je stigao na Lastovo kasno navečer uoči svetkovine sv. Kuzme i Damjana, a dočekali su ga fabrićeri i župnik uz zvonjavu zvona koja su javljala Lastovcima i Lastovkama da je biskup stigao.

Na samu svetkovinu sv. Kuzme i Damjana biskup Glasnović je sudjelovao u polaganju vijenaca i molitvi za pokojne na mjesnom groblju Svete Marije u Polju. Potom je sudjelovao i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća na kojoj se i obratio prisutnima rekavši kako je radostan što je došao na Lastovo.

Nakon toga je uslijedio vrhunac proslave lastovskih zaštitnika, misno slavlje koje je u župnoj crkvi predslavio biskup Glasnović uz koncelebraciju mjesnog župnika don Tonćija Ante Prizmića. Nažalost, zbog već spomenutog vremena svećenici iz Korčulanskog dekanata nisu se uspjeli prebaciti na Lastovo. Na samom početku mons. Glasnovića pozdravio je Tomislav Ivčević, jedan od fabrićera. Prema običaju po početku misnog slavlja krenula je procesija s moćima glava sv. Kuzme i Damjana, a pratila ju je pjesma župnog zbora koji samo za tu priliku pjeva posljednicu mučenicima prema starom napjevu.

U svojoj propovijedi dubrovački biskup progovorio je o Kuzmi i Damjanu, svetim mučenicima iz prvih stoljeća kršćanstva, rekavši kako nam i danas trebaju biti primjer. Spomenuo je kako je samo tri puta u svom životu poljubio zemlju. Prvi put kada je došao iz Njemačke u Hrvatsku izašavši iz aviona. Drugi put kada je prešao granicu u Neumu i kada je prvi put stupio na tlo Dubrovačke biskupije kao njezin imenovani biskup i treći put sada kada je prvi put došao na Lastovo.

Nakon mise uslijedilo je po tradiciji čašćenje u trijemu ispred crkve, a župljani su imali priliku podružiti se s ocem biskupom. Čašćenje je pripremila Općina Lastovo i vrijedne ruke lastovskih žena.

JP/A.T./Dubrovačka biskupija