Subota, 16 Rujan 2023
Sandra Benčić ističe kako se samo velikom izlaznošću na izborima može pobijediti HDZ

BENČIĆ ŽELI BITI PREMIJERKA, A MOŽEMO ĆE IMATI I PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA

Konferencija za novinare Možemo Konferencija za novinare Možemo Foto: Lucija Ocko / CROPIX


Sandra Benčić bit će premijerska kandidatkinja stranke Možemo na predstojećim parlamentarnim izborima, objavilo je vodstvo te stranke na konferenciji za novinare u subotu.

- U ovih 30 godina niti jedna vlada nije stvorila ovu zemlju zemljom za ljude, nije stvorila zemlju zemljom kvalitete života. - rekla je Benčić na konferenciji za novinare na kojoj ju je vodstvo te stranke predstavilo kao njihovu kandidatkinju za premijerku.

Navela je i kako do sada u Hrvatskoj nismo uspjeli osigurati kvalitetan život za građane, stvoriti pravedno i egalitarno društvo te stvoriti institucije koje su krojene po mjeri potreba građana.

Upozorila je i da je u 30 godina stranka koja je najviše na vlasti, HDZ, uspjela uništiti ono što je temelj svakog društva i svake uspješne ekonomije, a to je povjerenje samih u sebe, u druge te povjerenje u institucije, državnu i pravosudnu vlast.

- Nijedna zemlja, društvo i obitelj bez povjerenja ne može uspješno funkcionirati. To je naša osnovna motivacija. Da vraćamo povjerenje i vraćamo sami sebi samopouzdanje, da svatko od nas i naša zemlja može biti bolja verzija sebe. - poručila je.

- U proteklih 30 godina stvoren je nakaradni sistem zarobljene države, države zarobljene u interesima jedne stranačke klike koja doživljava Hrvatsku, njezine resurse i ljude kao svoj feud kojim raspolaže na osnovu političkog mandata. To je ono što sada moramo zaustaviti jer vrijeme curi i stvar će postati nepopravljiva. - rekla je Benčić.

mozemo press08 160923 minSandra Benčić; foto Lucija Ocko / CROPIX

Upozorila je i da je život bez stranačke iskaznice u Hrvatskoj vrlo često život bez perspektive, vrlo često u siromaštvu, bez posla i život nepredvidljivosti. Stoga su posljedice toga i odlazak velikog broja mladih ljudi iz zemlje, rekla je.

- Politički program Možemo bazira se na vraćanju povjerenja i samopouzdanja nas kao nacije koja može ponovno izgraditi društvo u kojem nije svatko svakom vuk ili neprijatelj. Imamo pravo tražiti za sebe i svoju zemlju više od pukog preživljavanja , imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, imamo pravo tražiti sigurnost i izvjesnost djelovanja institucija, imamo pravo biti svi jednaki pred zakonom. - poručila je.

Benčić je kazala da će se Možemo stremiti tome da Hrvatska bude jedna od najuspješnijih zemalja u zelenoj tranziciji koja ne stvara gubitnike tranzicije, a da bi to postigli moraju provesti opsežne transformacije sustava obrazovanja u kojem će škole postati sigurna i vesela mjesta usmjerena na stvaranje i razmjenu ideja, znanja i vrijednosti. Uz to, zalagat će se i za novi ekonomski razvojni model baziran na zelenoj reindustrijalizaciji zemlje kako bi stvorili kvalitetna, sigurna i dobro plaćena radna mjesta, postizanje energetske samodostatnosti i napuštanja fosilnih goriva.

Također, provest će i reformu zdravstvenog sustava te domove zdravlja ponovno približiti osnovnoj ideji Andrije Štampara zdravlja za sve jer, kako je rekla, medicina nije trgovačka nego humana i javna djelatnost.

Zalagat će se i za prehrambenu samodostatnost baziranu na kvalitetnoj hrani uzgojenoj na principima koji doprinose bioraznolikosti i kvaliteti tla umjesto nepovratnog uništenja tog ključnog resursa.

Benčić je, na novinarski upit, rekla da će imati liste u svakoj izbornoj jedinici u cijeloj zemlji, istaknuvši kako u svim sredinama imaju prepoznatljive ljude. Smatra da će nakon parlamentarnih izbora sa strankama od centra na lijevo uspjeti formirati vlast, rekavši kako se ne opterećuju HDZ-ovim sadašnjim rejtingom od 25 posto.

- Nas zanima ostalih 75 posto. Želimo osigurati visoku izlaznost na izbore jer samo visoka izlaznost osigurava pobjedu nad HDZ-om. - rekla je.

Za sastavljanje vlade vide stranke poput SDP-a, Centra, GLAS-a, Radničke fronte i sl.

- Apsolutno ne. - kratko je odgovorila na upit je li moguća postizborna koalicija i vlada s HDZ-om.

Benčić je, na novinarski upit, kazala i da će Možemo imati svog kandidata za predsjednika Republike, ali za to će još imati stranačke predizbore.

- To sigurno neću biti ja. - rekla je.

(Hina)