Nedjelja, 04 Prosinac 2022
JEDAN OD NAJPOZNATIJIH U TAKVOM NAČINU „KONZUMACIJE” ŽENSKOG TIJELA JE CRISTIANO RONALDO

Ako je tijelo hram Božji, surogat majčinstvo ga je obeščastilo

dr. sc. Ivica Granić dr. sc. Ivica Granić
Piše:

Tijelo je hram, duhovna je izreka popularna u mnogim religijama. Odnosi se na vjerovanje kako je tijelo hram duha, koji počiva u njemu. Osobito je bila popularna među ranim kršćanima, koji tada još uvijek nisu imali Crkve ni Hramove. Među prvima je zabilježena kod apostola Pavla: 'Ili zar ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga, koji je u vama, koga imate od Boga, te ne pripadate samo sebi. Proslavite, dakle, Boga svojim tijelom.'

Ignacije Antiohijski također navodi kako su vjernici 'Hramovi Božji', upravo njihova tijela su hramovi, a ujedno su kamenje za gradnju 'Hrama Očevog'. On upozorava kako 'ne smijemo zaboraviti da Bog u nama stanuje', stoga 'budimo njegovi hramovi', i on će se pojaviti pred našim licem 'po tome ako ga budemo pravedno ljubili'. Jedan ranokršćanski spis otkriva i kako Oktavije, na prigovor zašto kršćani nemaju kipova, žrtvenika ni hramova, odgovara: 'U kakvoj da slici zamislim Boga, kad je, ako valjano promisliš, čovjek sam slika Božja. Kakav da mu gradim Hram kad ga sav ovaj svijet, djelo njegovo, ne može obuhvatiti. Nije li bolje da mu je tijelo naše hramom, naše srce svetištem.'

Islam također na bezbroj mjesta spominje ljudsko tijelo kao nešto uzvišeno. Allah, dž. š. u Kuranu spominje ljudsko tijelo, te navodi kako čovjeka čini troje: tijelo, duša i Ruh. Navodi se kako je uzvišeni Allah udahnuo u Ademovo tijelo svoga Ruha, tako je Adem postao živ, 'i kad ga potpuno oblikujem, i udahnem mu Svog duha, padnite pred njim ničice'. Božje 'udahnuće' Svoga duha u čovjeka očevidna je metafora za Njegovo obdarivanje tijela životom i sviješću, tj. dušom, jasno je to iz tumačenja navedenog ajeta.

Izreka 'tijelo je hram duše' popularna je i u suvremenoj jogi, i drugim duhovnim praksama. Rastafarijanci također vjeruju u neposredno prisustvo Boga u čovjeku vjerniku. Oni vjeruju da je tijelo Hram, tako da uopće nema potrebe graditi fizičke građevine.

Tijelo je okvir koji nas definira, prostor u kojemu pojedinac obitava, i kojim je određen. Zapravo je to prvo utočište identiteta iz kojeg sve počinje, njime čovjek prepoznaje svoje (ne)mogućnosti i ograničenja. Njime uspostavlja relaciju s drugim pojavama, i tako gradi svoje 'ja'. Metaforički rečeno, tijelo je motor, ono nas pokreće i omogućava socijalnu interakciju. Sve ono što duša i um osmisle, tijelo ima zadatak ostvariti.

Cristiano Ronaldo i hram Božji

Nažalost, sukladno vremenu u kojemu živimo, tijelo je sve manje duhovno, a sve više je podčinjeno manipulativnim strategijama moći. Postalo je površina na koju se ispisuju nova znanja, eksperimenti ili performansi, zapravo se na tijelo gleda sve više kao na klasično ekonomsko dobro.

Vjerojatno nitko u povijesti nije toliko obesmislio, obeščastio i obezvrijedio tijelo, to jest žensko tijelo, kao takozvano surogat roditeljstvo (lat. surogatum, znači zamjenik, zamjena, sredstvo zamjene, roba koja zamjenjuje drugu robu, ali koja nije jednaka po vrijednosti i kakvoći) koje, posebice u Sjevernoj Americi, svake godine raste praktički eksponencijalno, tako da se sve više govori čak i o surogat ekonomiji, koja godišnje okreće milijarde dolara. Konačan rezultat je predstavljanje ženskog tijela kao običnog trgovinskog proizvoda, često i kao produkta razmjene. Žensko je tijelo, dakle, po toj logici postalo isključivo predmet anatomije, a ono što ga čini posebnim, onaj njegov segment 'ja', posve je isključen. Tijelo je ostalo samo materija, samo ono fizičko. Ukratko, tijelo sve više nije i 'ja', koje se odnosi na spiritualno, na čovjekovu bestjelesnost, na ono što postoji i bez tijela, ali opet nešto što je duboko u tijelu, i što o tom tijelu ovisi.

Surogat majčinstvo

Jedan od najpoznatijih konzumenata takvog 'načina shvaćanja ženskog tijela' svakako je portugalska zvijezda Cristiano Ronaldo, mega popularni nogometaš koji je, prema vlastitom priznanju, oduvijek želio imati jako puno djece, spominjao je broj sedam, kao magični broj na dresu koji mu donosi sreću. Za sada ih ima petoro, troje je dobio sa surogat majkom, a dvoje mu je rodila partnerica Georgina Rodriguez.

Sa surogat majčinstvom Christiano je započeo dosta rano, još dok je bio u vezi sa manekenkom Irinom Shayk, u to vrijeme dobio je prvog sina preko surogat majke, što je Irinu šokiralo, jer nije imala pojma o čemu se zapravo radi. Nakon saznanja odmah ga je napustila. Ali Georgina je izgleda znala šta se događa, te je svjesno ušla u tu priču. Nakon prvog sina, Juniora, Christiano je 'na taj način' dobio još dvoje djece, blizance Evu i Matea. Naravno kako Ronaldo nikada nije objavio identitet majke njegovih blizanaca, kao niti tko je majka Christiana Juniora, osim što je objasnio kako su u 'sva tri slučaja' sva roditeljska prava prebačena na njega, te da majke neće imati nikakve kontakte s djecom.
Ronaldo je muškarac s puno novca, koji je spreman investirati za svoj cilj. U tome ne bi bilo ništa sporno da u pitanju nisu djeca. On putem agenata pronalazi žene koje su spremne na umjetnu oplodnju, porođaj i potom potpuno i bezuvjetno odricanje od djeteta, naravno, sve uz masnu svotu novca.

Nakon rođenja blizanaca, britanski mediji istražili su taj slučaj, te otkrili kako su blizanci začeti u laboratoriju u Los Angelesu, objavili su čak i dio dokumenata do kojih su pitaj Boga kako došli. Iz njih je jasno vidljivo kako je bila riječ o surogat trudnoći, te se ime majke nigdje ne vidi. Djeca su rođena u kalifornijskoj La Mesi, u blizini granice s Meksikom.

Zašto to radi...

Vodeća američka odvjetnica u području surogat roditeljstva, Stephanie Caballero, navodi kako je Ronaldo sigurno biološki otac djece, a pretpostavlja kako sva njegova djeca dolaze iz 'serije embrija'. Surogatske klinike rutinski oplođuju nekoliko jajašca istovremeno, zamrzavaju ih i čuvaju godinama, u slučaju da klijent poželi još koje dijete. Caballero je otkrila i način na koji Ronaldo dolazi do djece. Prvi je korak odabrati jednu od mnogobrojnih agencija u Kaliforniji, gdje je surogat roditeljstvo dozvoljeno, i gdje je postalo industrija vrijedna milijarde dolara. Tamošnji su zakoni, kako se navodi, izrazito naklonjeni potencijalnim roditeljima, što bi značilo kako roditelji mogu postati svi, i samci, i parovi bilo koje orijentacije, dok su u Portugalu surogat dogovori strogo zabranjeni zakonom. Ta činjenica se posebno tiče upravo Ronalda, jer je on uz to još i oženjen.

On djecu ne dobiva, već kreira

Niti jedan portugalski Sud ne bi priznao nikakav dogovor između Cristiana i zamjenske majke, te bi takav dogovor bio proglašen nevažećim. No, u Kaliforniji, kako rekosmo, stvari stoje drugačije, najprije se nekoj od agencija plati 150 tisuća dolara za dijete, od čega 40 tisuća ide majci. Ronaldo je mogao odabrati surogat majku između stotina žena čije su fotografije i podaci iz biografija navedeni na internet stranici agencije. Budući da je jasno kako je htio djecu na svoju 'sliku i priliku', ili kako je jednom izjavio 'koja će nositi njegove nogometne gene', odabrao je slične, sportske tipove žena, koje su mahom Latino podrijetla.

S obzirom na to da mu djeca doista jako sliče, očigledno je njegova sperma drugi dio uspješne jednadžbe. Surogat majka bira se u jako kompliciranoj proceduri. Naglašava se činjenica kako ista, po bilo koju cijenu, ne smije stvoriti nikakvu emocionalnu vezu između nje i djeteta, koja bi otežala stvari nakon rođenja. Sve se to regulira i posebnim ugovorima, koji se prije trudnoće potpisuju, a prema njemu se majka, to jest odabrana žena, odriče baš svih roditeljskih prava. Nakon rođenja agencija sređuje rodni list i putovnicu, zbog čega su Ronaldova djeca i uspjela stići do Španjolske. A majkama, osim što vrlo vjerojatno ni ne znaju kome su rodile djecu, prema strogim uvjetima diskrecije i prava na privatnost, najčešće se ni ne kaže gdje su djeca 'završila'.

Trebao biti pobačen

Interesantno je i zabilježeni detalj kako se izvjesni lokalni svećenik iz Ronaldove matične Župe usudio otvoreno kritizirati nogometaša, govoreći na propovijedi kako 's time što radi ide protiv Boga, te uskraćuje djeci pravo na jednog roditelja'. Nakon spomenute propovjedi ekspresno je premješten u drugu Župu.

Navodno je svemu krivo Ronaldovo problematično djetinjstvo. Neki Ronaldovi stari prijatelji i susjedi sugeriraju kako je njegova odluka da sam kreira i odgaja djecu zapravo potaknuta traumama iz djetinjstva. On je kao najmlađi od četvoro djece odrastao u velikom siromaštvu, živeći u jadnoj kući sa zidovima punim blata i azbesta. Njegov otac José Dinis Aveiro postao je težak alkoholičar nakon što se vratio iz nekog rata u Africi, a preminuo je dok je Ronaldu bilo samo dvadeset godina.

A majka, u strahu da neće imati dovoljno novca da se brine za još jedno dijete, navodno je popila napitak koji je trebao izazvati pobačaj Cristiana, još dok je bio u stomaku. Rodio se, a sve ostalo je povijest.

Šta religije kažu o surogat majčinstvu...

Uvodno smo naglasili da je većina Abrahamovih religija jednoglasna kako je surogat majčinstvo grijeh, i neprihvatljiv za pobožne vjernike. Katolicizam i pravoslavlje su suglasni da umiješanost surogat majke krši sakrament braka, i depersonalizira bračne odnose. Ako je Bog roditelje blagoslovio djetetom, onda je smatrao da je njihov savez tjelesno, duhovno i mentalno pripremljen za ovaj događaj. Ako se to ne dogodi, vjerojatno će par imati drugačiji put. Na primer, može pokazati poniznost i usvojite dijete koje ostaje bez roditeljskog odgoja. Islam ima sličan stav, prema kojem je pravo djeteta na oca i majku, kao i povjerenje supružnika u Svemogućeg koji daje djecu, iznad svega. U procesu začeća djeteta nazočnost treće osobe zapravo je neprihvatljivo. Naglašava se mogućnost privremene neplodnosti, povratak Alahove milosti, i rođenje zdravog potomstva.

Ali, interesantno, Judaizam podržava ideju o reprodukciji bilo kojim metodama. Napredak i razvoj medicine ova je religija oduvijek doživljavala kao blagoslov. Ako ste 'isprobali' sve metode za rađanje djeteta na prirodan način, i nakon neuspjeha se odlučili za surogat majčinstvo, to je po ovoj vjeri prihvatljivo, i nećete biti osuđeni.

Dijete kao roba

No, nitko ne može poreći kako je surogat roditeljstvo zapravo neetično tretiranje djeteta kao robe, koja se može kupiti i prodati, kao što nije moguće poreći da je zamjensko majčinstvo u osnovi neprirodno, te da u mnogim slučajevima žene zapravo ne znaju u što se upuštaju, a najčešće su u pitanju siromašne surogat majke, koje u postupak ulaze iz očaja, te tako postaju žrtve. Roditeljstvo nije samo pravo roditelja na dijete, već i obveza prema djetetu. Nije moralno odreći se roditeljskih prava zbog novca, a dijete bi trebalo biti s onim roditeljem za kojeg se procijeni da je sposobniji voljeti ga i odgajati, a to se ne može utvrditi ugovorom prije djetetova rođenja. Zamjensko majčinstvo za ženu nije dostojanstveno, kao osobu je ponižava, unatoč njezinu pristanku i želji da uđe u takav postupak. Surogat majčinstvo zapravo je jedan vid modernog dobrovoljnog ropstva, iz razloga što ugovori o zamjenskom majčinstvu tjeraju ženu na obećanje da se neće vezati za dijete koje rodi, a to je nešto što niti jedna normalna žena ne može obećati, ako na to nije prisiljena.