Srijeda, 16 Studeni 2022
ZAMJENIK GENERALNOG DIREKTORA HRVATSKIH VODA VALENTIN DUJMOVIĆ

Aglomeracija Orebića starta dogodine, onda slijedi otok Korčula

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović Foto: osobna arhiva
Piše:

Nakon što su dodijeljena sredstva za realizaciju iznimno skupog i zahtjevnog projekta Aglomeracije Dubrovnik, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović za Južni najavljuje slične projekte i u drugim područjima Županije dubrovačko – neretvanske te ističe kako je od svih aglomeracijskih projekata najspremnija Aglomeracija Orebića čija bi realizacija mogla započeti krajem 2023.

- Aglomeracija Orebića u ovom je trenutku najspremniji projekt za čiju bi realizaciju iza sljedećeg ljeta trebala biti gotova sva potrebna dokumentacija i sve građevinske dozvole. To je projekt vrijedan oko pola milijarde kuna, a obuhvatit će radove na odvodnji, novoj vodoopskrbnoj mreži i novom uređaju za pročišćavanje. Kako stvari stoje, krajem sljedeće godine mogao bi biti raspisan natječaj za radove. On je u ovom trenutku najspremniji. - rekao je Dujmović te najavio ulaganja na otoku Korčuli, duž koje su najveći problem gubici vode na Neretvansko – pelješko – korčulansko – lastovsko - mljetskom vodovodu (NPKLM).

- Na Korčuli su kroz NPKLM dosta velika ulaganja u sanaciju gubitaka. Ti gubici su dosta veliki problem, posebno na Korčuli jer se radi o dosta staroj i dotrajaloj mreži, a mreža je poput živog organizma, kad jedan dio sanirate na drugome curi. Inače je važno napomenuti kako Hrvatske vode nemaju obvezu izgradnje vodovodne infrastrukture ili odvodnje nego je to obveza jedinica lokalne samouprave, ali mi im, kad imamo nekog prostora i sredstava, izlazimo ususret, poput ovih manjih projekata izgradnje vodoopskrbne mreže u Dolima ili odvodnje u Suđurđu. Za manje općine i gradove to su velike investicije, primjerice Općina Slivno ili Trpanj imaju proračune tri milijuna kuna, a izgradnja kanalizacijsku ili vodovodnu mrežu treba od 20 do 25 milijuna kuna, što je zbilja previše za male sredine. - govori Dujmović.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda osvrnuo se i na projekte aglomeracija na Korčuli.

- U tijeku su prikupljanja dokumentacije za dvije aglomeracije, odnosno više njih, ali dvije su dosta uznapredovale, a to su Lumbarda i Korčula. Vela Luka je već skoro gotova i nadam se da će se te tri aglomeracije i u ovom, ali i sljedećem financijskom razdoblju, financirati iz sredstava Europske unije. Inače, u Korčuli će se kroz Aglomeraciju riješiti problem s kanalizacijom i ispustom u more. Evo, vidjeli smo i proteklog je ljeta bilo problema s kanalizacijom i vjerujem da će se to u narednih nekoliko godina sanirati iz europskih sredstava. - kazao je Dujmović, osvrnuvši se na projekte u ostalim dijelovima Županije.

- U Slivnom se dosta radilo. Regionalni sustavi Komarna i Klek povezat će se sa sustavom Neum i 6. prosinca ćemo u Sarajevu imati zajedničku međudržavnu komisiju. Naša Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu gospodarstva, u čijoj je nadležnosti vodno komunalni sektor, na sastanku međudržavne komisije u Sarajevu između ostalog će razgovarati i o tom projektu, da se kroz neke od projekata međudržavne suradnje prijavi na EU fondove. Kako je susjedna Bosna i Hercegovina u međuvremenu dobila status kandidata za ulazak u Europsku uniju, otvara se dodatni prostor za zajedničko povlačenje sredstava. U ovom slučaju rješavamo i problem u Malostonskom zaljevu. Naime, na području Neuma je izgrađeno dosta novih objekata, a tu izgradnju nije pratila odgovarajuća infrastruktura u smislu odvodnje već se radi o septičkim jamama. - rekao je Dujmović.