Četvrtak, 16 Svibanj 2024
MLADI NAUTIČARI DOBILI UVID U POSLOVNE PROCESE

ACI MARINA U KOMOLCU UGOSTILA STUDENTE POMORSKOG FAKULTETA

ACI MARINA U KOMOLCU UGOSTILA STUDENTE POMORSKOG FAKULTETA Foto: ACI


Studenti Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Dubrovniku posjetili su ACI marinu Dubrovnik te pritom dobili uvid u poslovanje najvećeg lanca marina na Mediteranu. Tom prigodom direktor dubrovačke ACI marine Leo Ajduković, ujedno i regionalni direktor dubrovačke regije, Ana Bačić, administratorica marine i Roko Belemečić, vođa posade, upoznali su studente s poslovnom etikom, pravilima ponašanja u marini, poslovnim procesima te radnim mjestima koja ih čekaju po završetku formalnog obrazovanja.

Ovim susretom ACI je još jednom istaknuo važnost suradnje s mladima u lokalnim zajednicama u kojima kompanija djeluju u okviru svojih marina, kao i važnost pronalaženja kvalitetnog kadra te kontinuiranog ulaganja u nove naraštaje zaposlenika u svim područjima poslovanja.

Svojim ulaganjem u mlade te poticanjem na inkluziju studenata, pa i učenika strukovnih škola u turističkim djelatnostima, ACI osigurava poticajnu klimu te razvoj mladih naraštaja kao budućih nositelja domaćeg turizma, odnosno cjelokupnog društveno-gospodarskog razvoja. Upravo je to poruka koju su studenti Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Dubrovniku mogli čuti od djelatnika ACI marine Dubrovnik prilikom njihovog posjeta dubrovačkoj marini.

- Edukacija je ključni element za osobni, društveni i profesionalni razvoj. Svijet se mijenja vrlo brzo i od iznimne je važnosti kontinuirano pratiti te promjene, inovacije te biti u trendu i biti educiran. Nama u ACI-ju i dubrovačkoj marini iznimno je drago da smo mogli ugostiti mlade ljude koji će se uskoro naći na tržištu rada i pred kojima su novi životni i profesionalni izazovi. Prezentacijom ACI-jeva sustava, radne i poslovne etike, kao i radnih mjesta u marini pokazali smo im kako funkcionira jedna marina i što je sve potrebno da bi svi radni procesi besprijekorno tekli. ACI surađuje s brojnim fakultetima diljem Jadranske obale, a sve u cilju razvoja i provođenja profesionalnog usavršavanja te razmjene znanja s ciljem zajedničkog napretka. Kroz te suradnje na najbolji mogući način povezujemo praksu, teoriju i visoko obrazovanje – tri ključne stavke na temelju kojih ćemo jednoga dana dobiti kvalitetnu radnu snagu – kako mi, tako i cijeli nautički, pa i turistički sektor. - istaknuo je Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

Najveći lanac marina na Mediteranu te predvodnik regionalnog nautičkog sektora, ACI, svoje poslovanje, projekte i iskorake u području nautike kontinuirano predstavlja mlađim generacijama, posebice na fakultetima te u srednjim strukovnim školama destinacija u kojima posluje. Osim što tradicionalno sudjeluju na danima karijera, danima otvorenih vrata, sajmovima fakulteta i sveučilišta, djelatnici kompanije održavaju i gostujuća predavanja na kojima novi naraštaji imaju mogućnost dobiti uvid u poslovne procese, dobre prakse te samu struku. Također, ACI vodi računa da kontinuirano u rad svojih marina uključuje i studente, stoga kroz svoj sustav zapošljava oko 25 studenata, na ukupan broj zaposlenih kojih je oko 340.

Studentima Pomorskog fakulteta u dubrovačkoj ACI marini je posebno istaknuto kako je u nautici, kao i u većini drugih sektora, najbitnije da budu spremni učiti, prilagoditi se promjenama na tržištu, pa i u društvu te biti marljivi i predani svome poslu. Također, naglašena je i važnost njihovog formalnog obrazovanja, no i prakse koja je daleko važnija u ovome poslu. Druženjem sa studentima ove visokoškolske institucije još je jednom potvrđen značaj ulaganja u mlade naraštaje, a posebice buduće nautičke i pomorske djelatnike koji će imati veliku ulogu u unapređenju hrvatskog, ali i regionalnog turizma u nadolazećim godinama.

JPA