Petak, 12 Travanj 2024
8,2 MILIJUNA EURA MINISTARSTVA PROSTORNOG UREĐENJA, GRADITELJSTVA I DRŽAVNE IMOVINE

ZNAČAJNA SREDSTVA ZA KATASTARSKE IZMJERE U BLATU, TRPNJU I KONAVLIMA, PRIPREMA SE JOŠ JEDAN PROJEKT ZA OTOKE

ZNAČAJNA SREDSTVA ZA KATASTARSKE IZMJERE U BLATU, TRPNJU I KONAVLIMA, PRIPREMA SE JOŠ JEDAN PROJEKT ZA OTOKE Foto: DNŽ


Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u petak je u Dubrovniku, u društvu župana Nikole Dobroslavića s načelnicima i gradonačelnicima s područja Županije dubrovačko – neretvanske potpisao odluke i ugovore iz nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ukupne vrijednosti 8,2 milijuna eura.

Tim činom označen je početak radova na katastarskim izmjerama na području jedinica lokalne samouprave Dubrovačko - neretvanske županije. Također su dodijeljeni vrijedni ugovori za poticanje održivog povratka na potpomognutim područjima, odluke o dodjeli energetske obnove te odluke o izradi planova nove generacije, kao i transformacije postojećih prostornih planova uređenja.

- Kad je u pitanju katastarska izmjera, to je nešto što me iznimno veseli zbog toga što je ažurni katastar pretpostavka gospodarskom napretku. Do građevinske dozvole se najviše vremena izgubi kako bi se riješili imovinsko pravne odnose na česticama na kojima se provodi bilo kakva aktivnost ili projekt. Mi na jugu smo posebno svjedoci kako su podaci u katastru i zemljišnim knjigama oslonjeni na davnu izmjeru koja je bila prije dva stoljeća i da je na temelju te izmjere negdje krajem 19. stoljeća napravljena zemljišna knjiga. Zemljišna knjiga i katastar, to je najsnažnija zemljišna banka u Hrvatskoj. Vrijednost nekretnina raste pa je prinos na tu imovinu svojevrsna kamata koja se ne može mjeriti s niti jednom bankom. - izjavio je Bačić dodavši kako su zbog toga u Saboru donijeli novi zakon iz kojeg je proizašao višegodišnji program katastarskih izmjera te je ovo treća godina kako se provodi ovaj projekt.

Kazao je kako se katastarske izmjere odnose samo na građevinsko zemljište u ovom programu. U ovoj godini su u našoj županiji, napominje Bačić, određene tri jedinice – k.o.Đurinići u Općini Konavle, Trpanj i Blato. Ukupna vrijednost je 4,8 milijuna eura. Drugi dio ugovora se odnosio na energetsku obnovu gdje se nalazi 10 objekata, a najveća investicija se odnosi na dvoranu u Gospinom polju u Dubrovniku. Treći se dio odnosi na projekte usmjerene za razvoj društvene i komunalne infrastrukture na potpomognutim područjima.

- Konkretno, s dva projekta u vrijednosti oko 70 tisuća eura, ćemo pomoći u realizaciji projekata u Janjini i Kuli Norinskoj. - rekao je te dodao kako se četvrti dio ugovora odnosi na digitalnu transformaciju prostornih planova.

- To će nam omogućiti da možemo jednobrazno imati jednaki plan s jednakim oznakama, brojevima, bilo da se radi u Cavtatu, Iloku ili Čakovcu. - izjavio je Bačić.
Župan Dobroslavić čestitao je svim općinama i gradovima koji su dobili ove ugovore.

- Ovim ugovorima će se pomoći u boljem rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, što je uvijek bilo kamen spoticanja kod prijave projekata na financiranje iz proračuna ili EU fondova. Svi oni koji obnove svoje prostorne planove će biti u velikoj prednosti u budućnosti. Također energetska obnova i digitalizacija prostornih planova znači jednu novu etapu u prostornom planiranju. - rekao je on.

Dodao je i kako će se uskoro s Ministarstvo potpisati ugovori za korištenje velikih sredstava vezanih za teritorijalni program za otoke.

- Riječ je o novom projektu Vlade kojim bi otočna područja trebala dobiti brojne projekte, a svaka jedinica lokalne samouprave će imati barem jedan projekt vrijedan 1,6 milijuna eura, a Županija će imati i svoje projekte. - zaključio je on.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je ovom prilikom kako je zahvaljujući ovoj Vladi Dubrovnik dobio ugovore kojim će realizirati dva značajna projekta.

- Prvi je kompletna obnova postojeće sportske dvorane u Dubrovniku čime će se podići razina kvalitete sportskih događanja, ali i treniranja. Projekt smo davno pripremili te smo dugo iščekivali ovaj dan. Taj projekt je i sportska studija zacrtala kao nužan kako bismo Dubrovnik pozicionirali na kartu gradova koji su u mogućnosti realizirati brojna sportska međunarodna događanja. Drugi ugovor je ugovor za energetsku obnovu škole za djecu s posebnim potrebama. Upravo zahvaljujući ovoj Vladi smo sve naše škole energetski obnovili, kao i značajan dio vrtića, a preostaje nam samo još ovaj objekt. Osim energetske učinkovitosti, postiže se i kvaliteta za korisnike koji koriste te objekte. - rekao je Franković.

JPA