Srijeda, 30 Kolovoz 2023
Polaganje jajašca puža bačvaša

Video / FASCINANTAN PRIZOR IZ PODMORJA NACIONALNOG PARKA MLJET KAKAV SE KAMEROM RIJETKO „HVATA”

Polaganje jajašaca puža bačvaša Polaganje jajašaca puža bačvaša Foto: NP Mljet


Fascinantni prizori snimljeni su u podmorju Nacionalnog parka Mljet. Prilikom istraživanja morskih špilja NP Mljet okviru projekta SEALeveL HRZZ-a istraživači Nina Lončar i Marko Baričević s čuvarom prirode NP Mljet Ivom Nodilom naišli su na rijetki prizor. Na pjeskovitom dnu u podmorju Nacionalnog parka Mljet zabilježili su polaganje jajašaca puža bačvaša (Tonna galea) i to jedinke promjera kućice oko 25 cm. Riječ je o strogo zaštićenoj vrsti, koja može narasti do 30 cm, zbog čega je jedan od najvećih puževa Jadrana.

Puž bačvaš (Tonna galea) živi pojedinačno ili u rijetkim grupama preferirajući mekano i pjeskovito ili muljevito dno, na dubini od 10 do 150 m. Mesožderna je vrsta, hrani se prvenstveno trpovima i školjkašima, ali će posegnuti i za zvjezdačama, rakovima i ponekom ribom. Plijen svladava vrlo kiselom slinom koja sadrži i do 5% sulfatne kiseline.

Krajem ljeta polaže jajašca iz kojih će se izleći ličinke nakon tridesetak dana. Ličinke će sljedećih 6 do 8 mjeseci biti nošene morskim strujama poput planktona, nakon čega će pasti na dno i nastaviti život puža.

Zbog atraktivnog izgleda i svoje veličine u prošlosti se često izlovljavao, a lijepe bačvaste kućice su se koristile i prodavale kao ukrasni predmeti i suveniri. Takva praksa je dovela do smanjenja populacija. Ipak od 1994. godine puž bačvaš je zakonom zaštićen.

Video možete vidjeti u prilogu.

jp

Video sadržaj