Subota, 17 Veljača 2024
NAVIKE HRVATSKIH GRAĐANA

VELIKI POSTOTAK NAŠIH GRAĐANA RAČUNE ŽELI PLAĆATI MOBITELOM, A ISTRAŽENO JE I KOLIKO SATI DNEVNO PROVEDU KORISTEĆI IH

VELIKI POSTOTAK NAŠIH GRAĐANA RAČUNE ŽELI PLAĆATI MOBITELOM, A ISTRAŽENO JE I KOLIKO SATI DNEVNO PROVEDU KORISTEĆI IH Foto: Pexels


Hrvatski građani sve više vremena koriste digitalne uređaje od kojih najviše pametne telefone-mobitele i to prosječno oko četiri sata na dan, a 82 posto želi i plaćati račune uz pomoć mobitela, pokazalo je uz ostalo istraživanje MasterIndex o čemu su izvijestili iz Mastercarda u Hrvatskoj.

To online istraživanje provedeno je u listopadu 2023. na uzorku od 1.018 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina, od kojih je 92 posto reklo da im je važno da trgovci nude razne metode plaćanja, ponajprije kartice, ali i gotovinu, mobilne aplikacije, digitalne novčanike i kriptovalute.

Najpopularnije način plaćanja su kartice kojima plaća 85 posto anketiranih i to najviše mlađi, visokoobrazovani i s višim prihodima. Slijede gotovinsko plaćanje koje voli njih 67 posto, te plaćanje putem mobilnih aplikacija njih 54 posto, dok je trećina ispitanika spomenula i digitalni novčanik, a opća uplatnica, QR kodovi i kriptovalute su manje zastupljeni.

Osim mobitele, građani bi više željeli koristiti za plaćanje i pametne satove, osobnu iskaznicu i biometriju.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo polovica građana zadovoljna širenjem digitalnih usluga, koje osim na pametnim mobitelima koriste i na prijenosnim ili stolnim računalima, na kojima prosječno dnevno provode 3,7 sati.

Dva sata prosječno dnevno gledaju pametne televizore, a 30-ak minuta tablete, a po spolu i dobi žene te mladi do 29 godina najviše dnevno koriste mobitele, 4,5 odnosno 5,2 sata.

Direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Gea Kariž naglašava da se Hrvatska istaknula kao predvodnik u digitalnim plaćanjima prema Mastercardovom Indeksu digitalnih plaćanja za 2021. i 2022. godinu.

"Hrvatska je postigla visokih 64 bodova na skali do 100, nadmašujući druge zemlje u regiji. Zabilježili smo i snažan porast online kartičnih transakcija, kako po broju (30 posto) tako i po vrijednosti (48 posto) u protekle tri godine, uz smanjenje korištenja gotovine", kaže Kariž.

(Hina)