Utorak, 21 Svibanj 2024
OD RUJNA ĆE SE PROVODITI TESTNA FAZA

U DUBROVNIKU POČELI RADOVI ZA UVOĐENJE ZONE POSEBNOG REŽIMA PROMETA

U DUBROVNIKU POČELI RADOVI ZA UVOĐENJE ZONE POSEBNOG REŽIMA PROMETA Foto: Grad Dubrovnik


Nakon donošenja odluke o uspostavljanju zone posebnog prometnog režima u kontaktnoj zoni zaštićene povijesne jezgre, a koju je Grad Dubrovnik donio prvi u Hrvatskoj, danas su u Ulici Vladimira Nazora započeli radovi na izradi temelja za ugradnju potrebne opreme.

„Ukupno će se na šest lokacija izraditi temelji za konzolne nosače na kojima će se postaviti veliki LED ekrani potrebni za obavještavanje vozača o ulasku u Zonu posebnog prometnog režima. Osim toga, putem ekrana komunicirat će se različite poruke vezane uz samu zonu posebnog prometnog režima, ali i brojne druge informacije korisne posjetiteljima te će oprema služiti kao novi Smart City alat za upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju.” - kažu danas iz dubrovačke gradske uprave u priopćenju uz početak radova.

Lokacije na kojima će se izraditi temelji te u konačnici postaviti informativni LED ekrani uključuju ulice Pera Bakića, Vladimira Nazora, Splitski put, Pera Čingrije, Ulicu dr. Andrije Hebranga i Zagrebačku ulicu.

„Donošenjem Odluke o uvjetima ulaska, prometa i izlaska vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno - povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni, Grad Dubrovnik će na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana, kvalitetu života i zaštitu baštine. U konačnici, uvođenje ove zone utjecat će i na najbolje iskustvo posjetitelja te doprinijeti trajnoj održivosti.” - navode iz Grada Dubrovnika.

S primjenom Odluke započet će se 1. rujna ove godine u testnoj fazi, a 2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazne. Posebni uvjeti za prometovanje zonom vrijedit će od 1. ožujka do 30. studenoga, dok će preostala tri mjeseca ulaz i prometovanje biti bez ograničenja.

„Implementacija posebne zone prometa u skladu je i sa smjernicama UNESCO-a, Plana upravljanja i strateškog projekta Poštujmo Grad”, napominju iz Grada Dubrovnika.

JPA