Utorak, 09 Svibanj 2023
NAČELNIK OPĆINE OREBIĆ ZA JUŽNI JE OBJASNIO I KAKO NAMJERAVA SMANJITI PROMETNE GUŽVE

Tomislav Ančić: Sva jamstva premijera Plenkovića se realiziraju, vjerujem u projekte na Pelješcu

Tomislav Ančić Tomislav Ančić Foto: JP
Piše:

Iako je je Pelješki most još prošle godine pušten u promet, otvaranjem stonske zaobilaznice pelješke općine tek će osjetiti veliki priljev gostiju, posebno Općina Orebić u kojoj se s gužvama, radi trajektnog pristaništa koji ih povezuje s Korčulom, nose već godinama. Gužvi će biti i ove sezone, ističe načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić te otkriva kako će ih nastojati ublažiti.

- Prema svim najavama pred nama je najbolja sezona dosad, a Općina Orebić ima svoje specifičnosti zbog velikog prometa prema Korčuli i nismo još gotovi sa zaobilaznicom kojom bi se promet izmjestio izvan mjesta. Imali smo niz sastanaka sa županom, dožupanom, ravnateljem Županijske lučke uprave s ciljem da gužve koje očekujemo u mjestu ne budu nesnošljive nego koliko toliko snošljive jer mi od tih gužvi, nažalost, još uvijek ne možemo pobjeći. Nije za to kriv ni Orebić ni itko drugi jer je koridor zaobilaznice star preko 40 godina. - kazao je Ančić i otkrio kako pomaka oko izgradnje zaobilaznice Orebića ipak ima.

- Iz razgovora s predstavnicima resornog Ministarstva i Hrvatskih cesta očekujemo da će nabava za zaobilaznicu biti krajem svibnja. - rekao je Ančić.

Kad su u pitanju gužve kroz Orebić, Ančić je otkrio kako ih ove sezone namjerava ublažiti.

- Općina će osigurati još jedan parkirni niz na postojećem parkingu. Eliminirat ćemo sjeverni dio za parkiranje vozila da bi se omogućilo stavljanje u red 20 do 25 vozila kako bi koliko toliko izbjegli gužvu i kompletnu blokadu mjesta. Razgovarali smo s predstavnicima Agencije za obalni linijski prijevoz i Jadrolinije i uvest će se nekoliko izvanrednih linija koje bi bile fiksne i bila bi dva trajekta na raspolaganju za povezivanje Orebića i Korčule jer nije samo problem na području Općine Orebić, lani smo bili svjedoci da je na Korčuli bila gužva do skretanja u Stari Grad. Pelješki most je donio jednu veliku prometnu ekspanziju, a ceste će donijeti još veću. - rekao je Ančić.

Uz radove na Aglomeraciji Orebića, Luci Perna i zaobilaznici Orebića, istaknuo je Ančić, treba se pripremiti i za još veći priljev i prometa i gostiju.
- To su pripreme ne samo za pelješki ipsilon, koji će se graditi od mosta sa spajanjem Brijeste i trajektne luke Perna, već za pet šest godina treba biti gotov i koridor Vc, to je prvi izlaz na toplo more za 200 milijuna ljudi i za to moramo biti spremni. - istaknuo je Ančić.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića. On je naime na otvorenju stonske zaobilaznice nedavno obećao nastaviti cestovne projekte na Pelješcu.

- Imamo jamstva premijera Plenkovića i uvjereni smo se da to nisu samo riječi i obećanja nego da se sva njegova jamstva realiziraju. Može nešto kasniti, ali je realizirano. Neka kasni i pola godine, ali važno je da se spoj Brijeste i Perne realizira. Što god je premijer obećao, to je i realizirano i prema našim iskustvima to nisu prazne riječi. Inače, svaki veliki infrastrukturni projekt, dok se izrađuje, poremeti udobnost života i navike građana. - kazao je.

Orebićki načelnik istaknuo je kako je i privatni sektor spreman za, po mnogima, rekordnu sezonu.

- Obveza jedinica lokalne samouprave je omogućiti infrastrukturu, a na privatnoj inicijativi je da popravlja kvalitetu smještaja i sukladno prostornim planovima povećavaju kapacitete. Nadam se da je pred nama kontinuitet dobrih sezona što će omogućiti daljnja investiranja jer kad su sezone i turističke brojke dobre, puno je lakše realizirati velike projekte. - kazao je načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić.