Srijeda, 30 Studeni 2022
KANDIDATURU SU PODNIJELI MINISTARSTVO KULTURE I UDRUGE BOKELJSKIH HRVATA

Svečanosti i kola sv. Tripuna novo su hrvatsko kulturno dobro na UNESCO-voj listi

Kolo uz proslavu sv. Tripuna / arhivska fotografija Kolo uz proslavu sv. Tripuna / arhivska fotografija Foto: Nikola Vilić / CROPIX


„Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna - tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj” novo je hrvatsko kulturno dobro upisano na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne baštine, izvijestilo je u utorak Ministarstvo kulture i medija.

Odluku o tome jednoglasno je na zasjedanju održanom u utorak u marokanskom gradu Rabatu donio UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s udrugama Bokelja kandidiralo je proslavu svetog Tripuna i kolo svetog Tripuna - tradiciju bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj, za zaštitu i upis ovog kulturnog fenomena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kako bi potvrdilo njegovu vrijednost i značaj ne samo kao nacionalne, već i kao dijela svjetske baštine.

„Upis priznanje je svima onima koji su ulagali napore i skrbili da se nematerijalno dobro sačuva od nestajanja, a i snažan poticaj da ono i nadalje živi, provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera njegove zaštite. Ova iznimna baština dokaz je tisućljetne nazočnosti Hrvata na području Boke Kotorske i duboko je ukorijenjena u mentalitet ljudi i danas je važan dio njihovog života.” - ističe Ministarstvo kulture i medija.

Istovremeno, dodaje Ministarstvo, ta vrijedna baština predstavlja trajnu sponu između prošlosti i budućnosti Bokelja kao aktivnih aktera u življenju i očuvanju iste od zaborava za buduće generacije koje će je onda prenositi svojim budućim generacijama.

Blagdan svetog Tripuna slavi se 3. veljače, kada se osim u Kotoru u kojem je običaj nastao, sveta misa i Proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji Hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku. Nakon svete mise ispred crkve pleše se Kolo svetom Tripunu, kao dio proslave štovanja svetog Tripuna. Toga dana, okupljaju se brojni Bokelji kako bi sudjelovali u proslavi koja se ponavlja i prenosi stoljećima s generacije na generaciju među Bokeljima u Hrvatskoj.

Svoj doprinos očuvanju ovoga nematerijalnoga dobra dali su Bokelji, koji su posljednjih desetljeća i stoljeća obilježavali proslavu sv. Tripuna ponosno je čuvajući od zaborava i prenoseći mlađim generacijama već dugi niz godina.

(Hina)