Subota, 29 Srpanj 2023
Saborska zastupnica Možemo! Kaže kako će se odljev službenica sa sudova nastaviti

SANDRA BENČIĆ: SMJENOM VLASTI DRUKČIJE ĆE SE PREGOVARATI I SA SINDIKATIMA

Sandra Benčić Sandra Benčić Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Piše:

Povećanje plaća koliko su tražili nisu dobili, ali su sudski službenici, odnosno njihovi sindikati okončali najduži štrajk u Hrvatskoj, nakon čega je došlo do podjela unutar sindikata, ali i brojnih otkaza sudskih službenica. Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić smatra kako će se odljev te radne snage zbog niskih plaća nastaviti.

- Bojim se da će se veliki veliki odljev službenica nastaviti i u narednim mjesecima jer potpuno je jasno da na tržištu rada na kojem nedostaje radnika, na kojem privatni sektor ima značajno veće plaće, ljudi neće više pristajati raditi za manje od 5 000 kuna. To su iznosi za koje su te radnice dosad radile. Jako mi je žao i razumijem i one koje su željele nastaviti štrajk i izboriti se za bolje uvjete. Imale se u podršku javnosti i našu podršku, ali razumijem da je pod nevjerojatnim i nasilnim pritiskom vlasti da im se ne plate dani provedeni u štrajku mnogima od njih to bilo egzistencijalno teško i neizdrživo. - kazala Benčić.

Posebno ju je, istaknula je, ogorčio istup čelnika Sindikata policije Hrvatske koji je usred štrajka sudskih službenica izjavio kako je rekao premijeru Andreju Plenkoviću kako će za svaki cent koji poveća plaću sudskim službenicama tražiti isto toliko povećanje plaća policajcima. Benčić je dodala kako će sa smjenom vlasti doći do promjena u načinu pregovaranja sa sindikatima.

- Zaista vjerujem da će smjenom vlasti doći do promjene načina kolektivnog pregovaranja za sve sektore. Nedopustivo je da Plenković napravi sistem po kojem će malo pregovarati sa sucima, malo s liječnicima, a sa sestrama neka pregovara ministar, a sa službenicama Malenica. To je baš bilo ružno i dovelo je do toga da je jedan od kamena spoticanja u ovim pregovorima bio drugi sindikat, koji je također zastupao interese drugih vrsta, dakle, policije, čiji se sindikalni vođa postavio kontra zahtjeva službenica u pravosuđu. To napraviti na sindikalnoj sceni i tako podijeliti ljude je zaista podlo, ali je i dugoročno štetno jer da bi plaće u Hrvatskoj rasle nužno je jačati sindikalnu scenu, nužno je kolektivno pregovaranje koje treba štiti i privatni sektor. Nema rasta plaća bez jakih sindikata i sindikalnog pregovaranja. Ono u privatnom sektoru gotovo ne postoji i to je ono što moramo promijeniti da bi plaće rasle. - rekla je i dodala:

- U zemljama Europske unije plaće rastu u skladu s troškovima života i osiguravaju kvalitetu života jer sindikati direktno pregovaraju s poslodavcima u privatnom i javnom sektoru, a kod nas imamo uništavanje sindikalne scene i solidarnosti. - istaknula je saborska zastupnica Sandra Benčić.