Nedjelja, 03 Ožujak 2024
JESTE LI IKAD RAZMIŠLJALI NA OVAJ NAČIN?

PUHAČKIM INSTRUMENTIMA DO BOLJEG ZDRAVLJA

PUHAČKIM INSTRUMENTIMA DO BOLJEG ZDRAVLJA Foto: JoanjoCastello / Pixabay


Rijetki će se početi baviti glazbom zbog svoga fizičkog zdravlja, no stručnjaci tvrde da bi upravo to mogao biti razlog za odabir klarineta i trube kao instrumenata koji će ojačati respiratorne mišiće.

- Redovito sviranje puhačkog instrumenta može biti koristan dodatak liječenju plućne bolesti. - kaže Thomas Voshaar iz njemačkog Udruženja pneumoloških bolnica (VPK).

Razlog je tomu što glazbenik može proizvesti zvuk puhačkog instrumenta samo kad stvori dovoljan pritisak u dišnim putovima. A to je upravo ono što jača respiratorne mišiće.

Različite studije su pokazale da i djeca s astmom mogu poboljšati funkciju pluća redovitim sviranjem puhačkog instrumenta.

- Puhački instrumenti viših tonova poput klarineta, oboe i trube posebno su prikladni za to. - kaže pulmolog Thomas Voshaar.

Sviranje tih instrumenata zahtijeva posebno visok tlak zraka u dišnim putovima. S druge strane kod puhačkih instrumenata nižih tonova poput tube dovoljan je relativno nizak tlak zraka za sviranje. Zbog toga je i učinak treninga na pluća manje izražen.

Još jedno puhačko glazbalo može pomoći kod cistične fibroze – usna harmonika. Oni koji je sviraju dišu intenzivnije, što pomaže pri čišćenju sekreta u dišnim putovima oboljelih.

Tome pridonose i lagane vibracije koje se javljaju u tijelu za vrijeme muziciranja. Pneumolozi kažu da sviranje harmonike u osoba koje boluju od cistične fibroze može imati sličan učinak kao sportska terapija.

Glavno obilježje cistične fibroze je stvaranje gustoga, ljepljivog sekreta na svim mjestima na kojima postoje žlijezde s vanjskim izlučivanjem, a to je najviše izraženo u dišnim putovima, gušterači, crijevu, žučnom sustavu, reproduktivnom sustavu i znojnim žlijezdama.

(Hina)