Subota, 04 Svibanj 2024
PRIJEVOZNICI SU PROSVJEDOVALI TRUBLJENJEM

PROSVJED U VELOJ LUCI ZBOG PREMALENIH TRAJEKATA, PODRŠKU DALA I NAČELNICA GUGIĆ, NAJAVILA SASTANAK S PRIJEVOZNICIMA

PROSVJED U VELOJ LUCI ZBOG PREMALENIH TRAJEKATA, PODRŠKU DALA I NAČELNICA GUGIĆ, NAJAVILA SASTANAK S PRIJEVOZNICIMA Foto: screenshot Radio M Vela Luka
Piše:

Na trajektnom pristaništu u Veloj Luci u poslijepodnevnim satima došlo je do velikog prosvjeda prijevoznika koji se zbog neadekvatnih, odnosno premalih trajekata Jadrolinije često u njih ne mogu ukrcati. Nezadovoljstvo na prosvjedu izrazili su trubljenjem.

Velolučka općinska načelnica Katarina Gugić koja je je nedavno za Južni upozorila kako situacija s trajektima u Veloj Luci nije dobra, danas je prijevoznicima dala punu potporu, istaknuvši kako je njihov prosvjed opravdan.

- Prijevoznici opravdano prosvjeduju jer već je ranije je bilo jasno kako će cijela situacija eskalirati jer sve što se prethodno događalo uzrokovalo je veliko nezadovoljstvo, ne samo kod prijevoznika, nego i kod otočana, prvenstveno kod Velulučana, Blaćana, Smokvićana, ali i kod Lastovaca. Prijevoznici su u ovoj situaciji ipak najviše pogođeni. S njima smo u kontaktu i sljedeći tjedan imamo sastanke na ovu temu i svi naravno očekujemo da će se nešto promijeniti. - rekla je Gugić za Južni, dodavši kako je Općina u stalnom kontaktu i s Agencijom za obalni linijski pomorski promet.

- Trajekt „Petar Hektorović” će ploviti tijekom vikenda, što je dobro, ali to su, nažalost, samo dva dana i to prijevoznike ne može zadovoljiti. Jer oni tijekom vikenda ne koriste toliko usluge trajekata. Tijekom tjedna vozi trajekt „Lastovo”, ali ni to ne zadovoljava potrebe prijevoznika, koji imaju našu podršku. Inače, iz Agencije za obalni linijski pomorski promet javili su nam kako bi trajekt „Korčula” trebao početi s plovidbom 15. svibnja, ali vrijeme ide. I prethodnih godina je vozio isti trajekt u ovom razdoblju, a sad voze trajekti „Lastovo” i „Bartol Kašić” što je jednostavno ne zadovoljava naše potrebe. - kazala je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić.

Velu Luku sa Splitom i Lastovom trebao je povezivati trajekt „Oliver”. No, kad se očekivalo njegovo isplovljavanje inspektori Lučke kapetanije Rijeka poslali su ga u Remontno brodogradilište Viktor Lenac zbog niza nedostataka od kojih će neke očito biti teško ukloniti.

Uz „Olivera”, u istom je brodogradilištu na remontu i trajekt „Korčula” za kojeg se najavljivalo da neće ploviti do početka lipnja. Kako u Jadroliniji u posljednje vrijeme nije moguće dobiti informacije što im se događa s trajektima i kad će koji zaploviti, tako nije sigurno ni hoće li „Korčula” početi ploviti sredinom svibnja.

Prijevoznici, koji su danas u novom trajektnom pristaništu formirali dugu kolonu kamiona i šlepera, izražavajući svoje nezadovoljstvo trubljenjem, često ostaju na kopnu jer se ne mogu ukrcati na trajekt koji su premali da bi ih sve primili.

Budući da je sezona pred vratima, ako Jadrolinija boljim trajektima ne poveže Velu Luku s kopnom, osim kamiona i šlepera, događat će se da u trajektima neće biti mjesta niti za osobna vozila.

Trajekt „Petar Hektorović”, inače Velu Luku sa Splitom povezuje samo tijekom ovog vikenda, nakon čega bi trebali ploviti trajekti „Lastovo” i „Bartol Kašić”.

Video sadržaj