Četvrtak, 13 Lipanj 2024
PLANTIĆ OPET POKLOPIO POGUBLJENE LUŠKE HDZ-OVCE

PRORAČUN VELE LUKE JE U PLUSU, ZA RAZLIKU OD VREMENA KADA JE VLADAO HDZ

Ivan Plantić Ivan Plantić Foto: Joško Šupić / CROPIX
Piše:

Velolučka općinska načelnica Katarina Gugić na proteklim je parlamentarnim izborima kao kandidatkinja na listi SDP-a u Veloj Luci osvojila više preferencijalnih glasova nego što je osvojila cijela HDZ-ova lista, no luški HDZ-ovci nikako da nauče lekciju pa su raspravu o izvršenju proračuna za 2023. na Općinskom vijeću iskoristili kako bi Velu Luku prikazali kao Općinu slučaj koja preživljava od socijalne pomoć, a načelnicu velikom neradnicom koja u dva mandata ništa nije napravila, osim što je mijesila luške slastice i dijelila medalje.

Nema što su HDZ-ovci Maja Radman Barčot i Dino Žuvela nisu izgovorili na sjednici Općinskog vijeća tijekom rasprave o izvršenju proračuna za 2023. godinu. Dok su stanje u Općini Vela Luka prikazivali dramatičnim nisu iznijeli niti jedan prijedlog kako ga učiniti boljim.

- Imamo fiskalno izravnavanje na osnovu kojeg smo prošle godine dobili 547.354 eura. Imamo i fiskalno izravnavanje vrtića za koje smo dobili 33.537 eura. Dakle, Vlada pomaže Općinu putem fonda fiskalnog izravnanja s oko 580.000 eura. To je jako veliki novac. - rekla je Radman Barčot.

Ustvrdiši kako je Općini zaista potrebna financijska pomoć, dotaknula se vrtića Radost.

- U vrtiću Radost djeca svoje marende jedu na salveti jer tamo nema novaca za kupiti bar kartonski pijat umjesto salvete, da jedu onako kako jedu kod svoje kuće. - kazala je.

Zapitavši se što će biti kad Vlada zatvori špinu, Radman Barčot nastavila je o pomorskom dobru.

- Još jednog prihoda se svjesno odričemo, to su prihodi od koncesija. Mislim da niti jedna plaža nije data u koncesiju. To je jedna velika nula. - rekla je, nastavivši o punjenju proračuna.

- Ponajviše taj proračun održavamo mi porezni obveznici. U njemu nema dinamike stvaranja i realiziranja ideja nego samo jedno redovno tekuće održavanje Općine, tek toliko da se ne ugasimo. - kazala je, nakon čega je, iako su u dokumentu istaknuti brojni projekti na koje se troše sredstva, pitala koji su konkretni projekti Općine.

- Palili smo prošle godine adventske svijeće, zamijesili smo sirnicu, lumblije, malo smo plesali, dali potpore novorođenoj djeci, umirovljenicima i malo smo pomogli udrugama i lijepo je prošla godina, a dogodine opet isto i tako se vrtimo u krug jer bitno je da dobijemo Fond fiskalnog izravnanja. Važno je načelnici da s lažnim marketingom dobije izbore, a vi, moj narode, kako vam bude. - rekla je Radman Barčot.

- Da nije malo nautičara i koncerta ljeti u ovo mjesto nitko nogom ne bi kročio. Proračun nije razvojan, statičan je baš kao i cijelo mjesto. - smatra Radman Barčot, s kojom mišljenje dijeli stranački kolega Dino Žuvela, koji je nastavio s nabrajanjem.

- Ne vidim da je rekonsturiran Zadružni dom. Poduzetnička zona ni kune. Prometne studije nema. Nismo uredili promet. Nema njanci dostavnih mjesta jer za to treba čekati prometnu studiju za koju treba riješiti izmjene i dopune Prostornog plana, koji čekamo više od desetljeća i tako funkcionira ova Općina. Uvijek se nešto čeka. Mladi iseljavaju alarmantnom brzinom. Sad će dvi godine da je Vlada dala preko milijun eura za novi vrtić za koji opet čekamo Prostorni plan, tek smo na idejnom rješenju, a idejno rješenje je ništa. Veslački klub Ošjak, načelnica će prva čestitat na društvenim mrežama, a klub se raspada. Na početku smo lipnja, a od linijskog prijevoza ništa. Ponovo smo na početku procedure. Pitam se jesu li biciklete na terminalu linijski prijevoz koji je načelnica zamislila. Onda nađite male prikolice da se se može stavit' kufer. Javni zahod nismo uspjeli riješiti u četiri godine, javni zahod, dvi špine, dvi šolje i malo vode. - nabrojao je Žuvela, kojemu je uzvratila načelnica Katarina Gugić.

- O mom radu govore rezultati izbora od 2017. do danas. Ako vas toliko iritiraju moje objave koje uključuju čestitanje, kandidirajte se, dobijte izbore pa ćete vi dodjeljivati medalje i čestitati sportašima. - rekla je Gugić.

Istaknuvši kako je proračun za 2023. bio razvojan u raspravu se uključio Ivan Plantić (SDP).

- Kad vas čovjek sluša, rek'o bi da živimo u nekoj metropoli trećega svijeta. Za razliku od vas, meni je život u Veloj Luci jako ugodan i smatra, da je za većinu ljudi na jednom sasvim pristojnom nivou. Proračun je bio u plusu, a u neka bivša vremena kad ste, nažalost, Općinu vodili vi, situacija je bila drukčija. - rekao je Plantić, osvrnuvši se na sredstva iz Fonda za fiskalno izravnanje.

- To nije nikakva pomoć Vlade nego naš novac jer Vlada svoj novac nema. - rekao je Plantić, pitavši HDZ-ovce kako bi nazvali sredstva koja Hrvatska dobiva od Europske unije.

- Ako sredstva iz Fonda za izravnanje nazivate socijalnom pomoći, recite mi, vrijedi li ista stvar i za Republiku Hrvatsku, prima li ona milostinju, socijalnu pomoć i ne znam što sve ne od Europske unije. - pitao je HDZ-ovce Plantić.

Nakon HDZ-ovih kritika da Općina ne povlači dovoljno sredstava iz EU fondova, načelnica Gugić nabrojala je što je sve s tim sredstvima učinjeno u Općini.

- Od unapređenja u zaštiti okoliša, kulturne baštine, odgoja obrazovanja, socijalne skrbi, sanacije deponija, izgradnje reciklažnog dvorišta, uređenja ribarnice, nabave višenamjenskog plovila, produženog boravka u vrtiću,sve je to ostvareno s EU sredstvima. - rekla je Gugić.

Energetska obnova zgrade Općine, kazala je, te uređenje šetnica, prijava na natječaj za sekundarnu mrežu, Zadružni dom, projekti su koji se tek trebaju realizirati s EU sredstvima.

Osvrnula se i na zgradu VK Ošjak te naglasila kako ona svoja obećanja izvršava.

- VK Ošjak je četiri godine bio bez građevinske dozvole jer se tvrdilo da projekt nije u skladu s Prostornim planom, a sad, kad smo dokazali da jest, pokrenuta je procedura izdavanja građevinske dozvole. Za DVD sam obećala da će Općina od 2021. do 2025. otkupiti teren i krenuti s izradom projektne dokumentacije za novi DVD. Svoje obećanje sam itekako ispunila, a kad smo došli do kupnje terena rekli ste da lokacija nije dobra. Ispunit ću i drugo obećanje - do kraja mandata pokrenut ćemo izradu projektne dokumentacije za novu zgradu DVD-a. Itekako se držim onoga što sam obećala na početku prvog i drugog mandata. - rekla je Gugić.

- Puno riječi, malo sadržaja. - tako je velolučka Općinska načelnica Katarina Gugić opisala raspravu u kojoj su, kao i obično, sudjelovali HDZ-ovi vijećnici Radman Barčot i Žuvela.

Tijekom rasprave o izvršenju proračuna za proteklu godinu od HDZ-ovaca se nije čuo niti jedan konstruktivan prijedlog.