Utorak, 13 Veljača 2024
MINISTRICA POLJOPRIVREDE U RADNOM POSJETU JUGU

PROJEKT POKUŠALIŠTA AGRUMA U NERETVI IDE DALJE

PROJEKT POKUŠALIŠTA AGRUMA U NERETVI IDE DALJE Foto: DNŽ


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je jučer u radnom posjetu Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Ministrica je s ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić održala radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem i njegovim suradnicima na temu daljnjih ulaganja u poljoprivredni sektor u našoj županiji.

Riječi je bilo o komasaciji Konavoskog polja, projektima navodnjavanja Čarskog polja te neretvanskih područja zajedno s kapitalnom investicijom brane na Neretvi, sektoru maslinarstva, vinarstva i pčelarstva, kao i projektu pokušališta za agrume i Centra za poljoprivredu u Opuzenu.

Ovom prilikom, župan Dobroslavić i ravnateljica Sokolić razmijenili su potpisane ugovore o davanju na uporabu zemljišta, a temeljem Sporazuma o suradnji na daljnjem razvoju proizvodnje odnosno unapređenju uzgoja agruma u dolini Neretve.

- Ovim ugovorom dali smo na korištenje zemljište koje smo osigurali za pokušalište. Ovo je značajan korak, jer smo njime ostvarili osnovni preduvjet da se na vrijeme, u optimalnim agrotehničkim rokovima, mogu odraditi pripremne aktivnosti za proljetnu sadnju. - kazao je župan Nikola Dobroslavić.

- Ovim ulazimo u sljedeću fazu realizacije ovog hvalevrijednog projekta u kojem ćemo, kroz podizanje pokusnih nasada agruma te primjenu suvremenih tehnologija uzgoja, utvrditi tehnološke parametre za unapređenje kvalitete i produktivnosti proizvodnje ovih iznimno značajnih voćnih vrsta, kako za Dubrovačko - neretvansku županiju, tako i za cijelu Hrvatsku. - rekla je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

jp