Utorak, 30 Siječanj 2024
DUBROVAČKA BISKUPIJA

PROGRAM FESTE SVETOGA VLAHA U DUBROVNIKU

PROGRAM FESTE SVETOGA VLAHA U DUBROVNIKU Foto: Dubrovačka biskupija


Utorak 30. siječnja – četvrtak 1. veljače

Trodnevlje u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku s početkom u 18 sati predvodit će prior dominikanskog samostana u Gradu i predsjednik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fr. Tomislav Kraljević. Nakon mise slijedi program Učenici sv. Vlahu.

Kandelora 2. veljače

Festa sv. Vlaha 2024. godine svečano će biti otvorena ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku na Svijećnicu (Kandeloru) u petak 2. veljače u 15.30 sati. Festu će, uz tradicionalno čitanje Lausa, prinos i blagoslov plodova zemlje i podizanje Parčevog barjaka uz pjevanje himna „Čuj, sv. Vlaho“, otvoriti dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Izravni prijenos otvaranja Feste sv. Vlaha moći će se pratiti na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije.

Svečana pjevana prva večernja molitva u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku uz izložene moći glave sv. Vlaha počinje u 17.30 sati. Prigodni nagovor održat će predvoditelj trodnevlja prior samostana sv. Dominka u Dubrovniku i predsjednik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije fr. Tomislav Kraljević.

Nakon molitve slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

Svetkovina sv. Vlaha 3. veljače

Središnje pontifikalno euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, počinje u subotu 3. veljače u 10 sati ispred katedrale. Predvoditelj i propovijednik je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Izravni prijenos mise ostvarit će Hrvatska televizija, a moći će se pratiti na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije.

Nakon mise slijedi svečana procesija ulicama Grada. U procesiji će se nositi moći sv. Vlaha i drugih svetaca te pod baldahinom relikvija Isusove pelenice.

Izravni prijenos procesije moći će se pratiti na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije.

U 15. 30 sati tradicionalno izvijanje barjaka upriličit će se ispred dubrovačke katedrale. Barjaktari će svojim barjacima pristiglim sa svih strana na Festu pozdraviti (nad) biskupe, festanjule, katedralu i Biskupsku palaču.

Nedjelja 4. veljače

Festa sv. Vlaha 2024. bit će zatvorena u nedjelju, 4. veljače.

Misu ispred Parčeve crkve na Gorici sv. Vlaha s početkom u 9 sati predslavit će fra Ivan Gavran, franjevac iz samostana Male braće u Dubrovniku.

Izravni prijenos moći će se pratiti u programu Hrvatskog radija Radio Dubrovnika, koji će također prenositi otvaranje Feste, svečanu blagdansku misu i procesiju.

Svečano zatvaranje Feste ispred zborne crkve sv. Vlaha u Gradu počinje u 12 sati. Ovogodišnju Festu zatvorit će rektor crkve sv. Vlaha don Ivica Pervan.

Nakon prigodnog nagovora festanjuli pomorac Perica Baletić i zanatlija Vladimir Buć spustit će Parčev barjak uz pjevanje himna sv. Vlahu te će ga složiti ga uz pomoć ostalih festanjula. Nakon toga uz intoniranje hrvatske himne bit će podignuta zastava Republike Hrvatske. Po zatvaranju Feste u crkvi slijedi zahvalno misno slavlje.

Dubrovačka biskupija