Subota, 22 Travanj 2023
AGLOMERACIJA JE KRALJICA SVIH PROJEKATA NA PODRUČJU OPĆINE, KAŽE NAČELNIK ANČIĆ

„Prašit” će se na Pelješkoj rivijeri, stigla je važna lokacijska dozvola

Načelnik Općine Orebić Tomisalv Ančić Načelnik Općine Orebić Tomisalv Ančić Foto: JP
Piše:

Kako stvari stoje, početkom iduće godine na području Općine Orebić moglo bi se itekako „kopati i prašiti” jer Općina je dobila lokacijsku dozvolu za Aglomeraciju Orebić - zajednički sustav prikupljanja i transporta otpadnih voda te zamjenskih i novih vodoopskrbnih cjevovoda u naseljima Viganj, Kučište, Orebić i Postup.

Načelnik Tomislav Ančić za Južni.hr ističe značaj tog projekta za Općinu Orebić, ali i Pelješku rivijeru.

- Koliko god nam je zaobilaznica Orebića nužna i neophodna, Aglomeracija je kraljica svih projekata na području Općine Orebić. Lokacijska dozvola je izdana, međutim, ona obuhvaća područje od krajnje točke zapada - Vignja do Postupa i pokriva Pelješku rivijeru. Riječ je o europskom projektu koji ima svoj coast benefit, a to je područje Vignja, Kučišta, Orebića i Postupa i podijeljen je u tri građevinske dozvole, ali je pod jednom cjelinom. - rekao je Ančić i otkrio kako je i građevinska dozvola pred ishodovanjem.

- Glavni projekt je u visokoj fazi gotovosti i kad bi vam sad rekao da je gotovost 97, 98 posto, ne bih vam lagao, tako da očekujemo vrlo brzo predavanje za građevinsku dozvolu. Dokaz da smo jako ozbiljni je i nedavna izjava zamjenika direktora Hrvatskih voda, koji je nedavno rekao da bi ove godine trebali početi radovi na Aglomeraciji Orebić. Dakle, naši idući koraci su predavanje projekta na građevinsku dozvolu, završetak rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i način financiranja projekta za koji su velikim dijelom osigurana europska sredstva. Dio sredstava osigurat će Hrvatske vode dok je ostatak na Općini i mi smo jamac Vodovodu i odvodnji Orebić kao nositelju projekta i očekujemo da se taj preostali dio posla završi kroz ovo ljeto, nakon čega slijedi pokretanje javne nabave koncem ove godine, kada bi trebali uvesti u posao izvođača radova. - kazao je Ančić te otkrio gdje će se sve kopati i prašiti.

- U okviru projekta planirana je izgradnja crpnih stanica te izmjena 12,7 kilometara vodoopskrbnih cijevi, pročistača, na lokacijsku dozvolu je predana i aglomeracija na području Mjesnog odbora Trstenik i aglomeracija prostora Mjesnog odbora Lovište što će se financirati kroz Operativni program konkurentnost jer jedino Pelješka rivijera ima svoju isplativost zbog broja stanovnika. Mi, inače, inzistiramo na projektima u Lovištu i Trsteniku zbog reljefnog oblika uvala i baš iz tog razloga je to nužno riješiti. Inače, početak radova podrazumijeva kopanje kapilarne i glavne mreže i trebat će i dosta strpljenja jer svjedoci smo kad se kopalo u Dubrovniku, kao što se sad kopa u Metkoviću i Pločama, koliko je potrebno tolerancije i strpljenja od svih nas, ali benefit tog projekta je zapravo ključan za razvoj turističke djelatnosti od koje svi živimo. - kazao je načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić.