Utorak, 30 Travanj 2024
ZBOG IZAZIVANJA PROMETNE NESREĆE SA SMRTNIM POSLJEDICAMA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Prometna nesreća koju je skrivio Banožić Prometna nesreća koju je skrivio Banožić Foto: Ivan Perić / CROPIX


Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića zbog izazivanja prometne nesreće prošlog studenoga u kojoj je poginuo Goran Šarić (40), izvijestilo je u utorak Državno odvjetništvo (DORH).

Tužiteljstvo je, ne navodeći Banožićev identitet, izvijestilo kako ga tereti da je 11. studenoga 2023. oko 6,10 sati, upravljajući nissanom desnom trakom državne ceste 55 iz Vinkovaca prema Županji, vozio neprilagođenom brzinom te u pretjecanju kolone prešao na suprotnu stranu, iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog skupa vozila ispred njega.

Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu svog vozila i onoga koje je pretjecao.

Banožić je, navodi se u optužnici, udario prednjim dijelom svog vozila u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji vozač preminuo na mjestu nesreće.

Tužiteljstvo je izvijestilo da priopćenje o državnoodvjetničkoj odluci u ovom predmetu objavljuje kao odgovor na zaprimljene upite novinara koji su problematizirali što optužnica nije bila podignuta mjesecima nakon nesreće.

DORH je prije tri tjedna, nakon novinarskih upita, ali i prozivke predsjednika Zorana Milanovića o slučaju prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića, izvijestio da tužiteljstvo i dalje provodi dokazne radnje.

Tužiteljstvo je tada priopćilo da je u tijeku provođenje dokazne radnje prometno-tehničkog vještačenja sukladno nalogu od 9. veljače 2024., kao i dopune tog vještačenja od 2. travnja 2024.

Nakon nesreće Banožić je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom u KBC Osijek, odakle je pušten na kućno liječenje. Mediji su problematizirali i je li u vrijeme nesreće imao alkohola u krvi, a nedugo potom premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti ministra obrane.

(Hina)