Ponedjeljak, 08 Travanj 2024
JUTROS JE OBIŠAO I GRADONAČELNIK MATO FRANKOVIĆ

POČELA S RADOM OBNOVLJENA TRŽNICA U DUBROVNIKU

POČELA S RADOM OBNOVLJENA TRŽNICA U DUBROVNIKU Foto: Grad Dubrovnik


S radom je počela obnovljena placa u Gružu, a jutros je obišao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. S njim je u društvu bila i direktorica Sanitat Klaudija Barčot kao i arhitekt Dinko Peračić, autor idejnog arhitektonskog rješenja.

Gradonačelnik Mato Franković iskazao je zadovoljstvo završetkom projekta koji je, ocijenio je, „bio iznimno zahtijevan, u najvećoj mjeri zbog strogih uvjeta konzervatora, ali i zbog pomične krovne konstrukcije s jedinstvenim sustavom otvaranja i zatvaranja”.

Izrazio je uvjerenje da će placa biti funkcionalna i na korist građanima i posjetiteljima kao, kazao je on, „reprezentativan javni prostor kakav Dubrovnik zaslužuje”.

- Od ovog prostora se očekuje puno – da bude mjesto gradskog života, svježe hrane, gastronomije, na neki način trg grada koji će povezati sve one koje zanima zdrav život i kvalitetna prehrana. - izjavio je arhitekt Dinko Peračić.

Rekonstrukcijom je, podsjetimo, bio obuhvaćen cjelokupni prostor tržnice, osim ribarnice koja je prethodno rekonstruirana. Na samoj tržnici je u potpunosti zamijenjena podna površina, što uključuje sve podzemne instalacije, a prostor je natkriven konstrukcijom s velikim zakretnim tendama. Također, tržnica je opremljena bancima i dodatnom pratećom opremom.

„U sklopu rekonstrukcije uređene su i okolne podne površine pločnika te su izvedene podzemni spremnici za otpad. Obnovljeni su i poslovni prostori uz istočni zid place te je rekonstruiran zid Gundulićevog ljetnikovca u skladu sa zahtjevima i uputama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Rekonstrukcijom gradske place dobiven i polivalentni prostor s različitim mogućnostima korištenja u poslijepodnevnim i večernjim satima.” - kažu danas u priopćenju iz gradske uprave.

JPA