Petak, 03 Veljača 2023
139 OBITELJI U PLOČAMA PRIJAVILO SE ZA POS PROGRAM

Pločanski HDZ pita gradonačelnika Krstičevića što je s POS-om?

Ploče Ploče Foto: JP


Mlade Pločanke i Pločani će se očito još dugo načekati na stanove iz Programa poticane stanogradnje (POS). Nažalost, ni nakon pune dvije godine od sklapanja Predugovora između Grada Ploča i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama nema ni traga ni glasa o početku izgradnje zgrada iz POS programa. - piše danas u priopćenju pločanskog HDZ-a iz kojeg navode kako se na Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa POS 2020. godine prijavilo 139 obitelji.

Iz HDZ-a s podsjetili na izjave gradonačelnika Miše Krstičevića koji je kazao kako će „učiniti sve da se ovaj složeni projekt realizira dinamički najbrže”.

„Sklapanjem Predugovora Grad Ploče se obvezao i krenuo u proces projektiranja i izrade cjelovite projektne dokumentacije neophodne za ishođenje građevinske dozvole. Bilo bi zanimljivo saznati što su gradske službe do sada uspjele realizirati budući da Gradonačelnik ne informira javnost kao što je najavio u svojim izjavama. Također, iskustva drugih gradova i općina na području Hrvatske govore o neke tri godine od potpisa Predugovora do useljenja u stanove, dok je u Pločama prošlo već dvije godine, a u međuvremenu nemamo ni dovršenu projektnu dokumentaciju, a kamoli odabrane izvođače i izgrađene stanove.” - pišu iz HDZ-a.

Istaknuvši kako je projekt iznimno bita za grad Ploče s obzirom na pad broja stanovnika na 8.252 u odnosu na 10.135 s pretposljednjeg popisa.

„Mladima za kvalitetan život ovdje ne treba puno, posao i riješeno stambeno pitanje kako bi mogli zasnovati obitelj. Tako bi mnoge obitelji upravo kroz projekt POS-a mogle riješiti barem stambeno pitanje po povoljnijoj cijeni u odnosu na tržišnu.” - navodi pločanski HDZ.

IZ HDZ-a ističu kako u izvješću o radu gradonačelnika za prvi dio prošle godine nema ni riječi o POS-u, a da ga nema ni u vodiču za ovogodišnji proračun koji je nedavno objavila pločanska gradska uprava.

„U promo „Vodiču kroz proračun za 2023. godinu“ s kojim se Gradonačelnik nedavno pohvalio nema niti slova o programu POS-a. U međuvremenu, moramo priznati da se ipak nešto realizira. Takozvani „kapitalni projekti za razvoj grada“ poput uređenja šetnica, izmjena stabala, cvijeća, za čiju je izradu projektne i tehničke dokumentacije predviđeno više nego u osiguranje stambenog pitanja za mlade obitelji. Iako su i ovakvi projekti važni isti se ne bi smjeli koristiti u svrhu „mazanja očiju“ i nebi trebali biti prioritetni u trošenju javnog novca. Budući da je praksa Gradonačelnika „guranje pod tepih“ svih projekata koji se ne odvijaju po planu (aglomeracija, uređenje školskog trga u Pločama, sanacija tunela u Stablini, ulaganje u poduzetničku zonu…) po svemu sudeći će i projekt POS-a završiti pod tepihom uz obrazloženje shvatljivo samo podobnima. Očekujemo nešto u stilu izjave za realizaciju projekta aglomeracije „postoje voditelj projekta, izvođač i nadzor, uloga Grada ne bi trebala postojati“.” - piše HDZ.

U zaključku priopćena HDZ Ploče navodi: „Nažalost, pretpostavljamo kako će krajnji rezultat ovakvog vođenja projekta i razvoja Grada biti nastavak trenda odlaska mladih koji će svoje stambeno pitanje morati riješavati u susjednim gradovima gdje se ovakvi projekti uspješno realiziraju u puno kraćem roku. Poput mladih iz Komina koji svoje stambeno pitanje rješavaju u Metkoviću. Za ovakve rezultate programa POS-a nije kriv nitko drugi već Gradonačelnik i većina u Gradskom vijeću koji se igraju s prioritetima unutar proračuna gdje jasno pokazuju da im je bitnije hortikulturalno uređenje nego osiguranje stambenog pitanja za mlade obitelji.”

JP