Utorak, 21 Ožujak 2023
„ČULI SMO PORUKU SABORA”, KAZAO JE PREMIJER

Plenković: Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivat će naknadu 10 mjeseci

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković Foto: Nera Šimić / CROPIX


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

- Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine za 10 mjeseci. - kazao je Plenković.

To će, rekao je, biti okviri u kojima će ministar obitelji i socijalne politike Marin Piletić izaći s prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama uz druge izmjene koje je pripremalo Ministarstvo.

Prošlog je tjedna vladajuća većina u Saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta.

- Uz to idemo i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku... Sve promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle veći broj korisnika te u smislu iznosa naknade sredstava. - pojasnio je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

(Hina)