Utorak, 23 Travanj 2024
KAŽE KAKO JE UVJEREN DA SLIJEDI BRZO FORMIRANJE VLADE

PLENKOVIĆ: MOGUĆE JE DA I SDSS I DOMOVINSKI POKRET SURAĐUJU S HDZ-OM

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Tomislav Krišto / CROPIX


Nakon što je DIP-u predao HDZ-ovu listu za izbore za EP, čelnik stranke Andrej Plenković osvrnuo se i na postizborne pregovore koje vodi za sastavljanje saborske većine, ocijenivši da je moguće da i Domovinski pokret i SDSS surađuju s HDZ-om.

"Birači su rekli Hrvatskoj demokratskoj zajednici - po treći put imate najveće povjerenje, dakle 35 posto glasova, odnosno, to je prevedeno 61 mandat od 151. I naravno da smo u poziciji kao relativni pobjednik ovih izbora, da po treći put pristupimo sastavljanju parlamentarne većine. Uvjeren sam slijedi i brzo formiranje nove Vlade jer Hrvatskoj treba politička stabilnost, gospodarski rast i razvoj”, izjavio je Plenković. Istaknuo je da je narod vrlo jasno rekao kome želi povjeriti upravljanje još jednom novom hrvatskom vladom.

Na pitanje s kojom kombinacijom stranaka prikuplja većinu i hoće li im Domovinski pokret biti glavni partner, Plenković je odgovorio da će razgovarati s njima jer su dobili respektabilan broj mandata, ali da razgovaraju i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina s kojima imaju sjajnu suradnju zadnjih osam godina.

"Razgovarali smo i sa svim predstavnicima liberalnih stranaka koje su dobile svoje izvorne mandate, s IDS-om, listom Matija Posavca, Darijem Zurovcem i sa svima s kojima ima smisla razgovarati." - kazao je.

Upitan vjeruje li da je moguće da Domovinski pokret i SDSS budu na istoj strani, rekao je da misli da je "moguće da i jedni i drugi surađuju s HDZ-om". Kazao je i da će vidjeti koji bi to bio modalitet i hoće li opcija biti da ih SDSS podržava iz parlamenta jer se, napominje, razgovori još vode.

"Imali smo neke slične situacije, u prethodnom sazivu Sabora, kada smo imali neke partnere koji su podržavali Vladu i nisu nužno međusobno bili u idealnim relacijama, ali sve je funkcioniralo. Ako postoji volja i ako postoji konsenzus pa i konvergiranje bitnih stajališta u smislu programskih načela i prioriteta Vlade, onda se sve te stvari mogu dogovoriti, a mi imamo jako puno iskustva u vođenju pregovora oko formiranja parlamentarne većine”, istaknuo je Plenković.

Napomenuo je da su sve izjave iz HDZ-a razumne, otvorene, uključive, stabilne, staložene, nema nikakvog egzaltiranog komentiranja ni od jednog člana HDZ-a, jer, ističe, nastupamo kao zrela i odgovorna politička stranka. Malo mi je i žao kolega iz oporbe, koji umjesto da nam čestitaju, koprcaju se u deluzijama, poručio je.

Kao jedan od uvjeta za koaliciju DP navodi deratifikaciju Istanbulske konvencije, a Plenković je kazao je da su već rekli da to nije realno. Prije sedam godine, podsjetio je, "ratificirali smo je uz interpretativnu izjavu, na temelju nje promijenili brojne zakone u skladu s Konvencijom, pooštrili kazne, a i zadnjim izmjenama Kaznenog zakona uveli kazneno djelo femicida".

"Po tom pitanju naše pozicije su sasvim jasne i zadnjih nekoliko godina nisam vidio gotovo nikoga da problematizira tu temu i ona je, što se nas tiče, apsolvirana", zaključio je Plenković.

(Hina)