Petak, 24 Svibanj 2024
NAKON BRAZILSKOG DJEČAKA BLAŽENIKU SE PRIPISUJE I ČUDO OZDRAVLJENJA DJEVOJKE IZ KOSTARIKE

PAPA PRIPISAO I DRUGO ČUDO PREMINULOM TINEJDŽERU CARLU ACUTISU, OČEKUJE SE DA ĆE BITI PROGLAŠEN SVECEM

Tijelo Carla Acutisa bilo je nakon ekshumacije uz proglašenje blaženikom djelomično rekonstruirano i izloženo u staklenom sarkofagu Tijelo Carla Acutisa bilo je nakon ekshumacije uz proglašenje blaženikom djelomično rekonstruirano i izloženo u staklenom sarkofagu Foto: Biskupija Assisi / Asiz


Papa Franjo pripisao je drugo čudo Carlu Acutisu koji je 2006. godine umro od leukemije u 15. godini života. Acutis je proglašen blaženim nakon što mu je pripisano čudesno ozdravljenje dječaka iz Brazila Mattheusa Viannija.

Carlo Acutis je inače u svom prekratkom životu koristio svoje kompjutorske vještine za širenje vjere i bio je poznat kao „Božji influencer”. Rođen je u Londonu, odrastao je u Milanu gdje je do svoje smrti vodio internetsku stranicu milanske biskupije i kasnije vatikanske akademije.

Acutis je beatificiran 2020. nakon što mu se pripisalo čudo ozdravljenja Mattheusa Viannija, kojemu je s tri godina života bila dijagnosticirana anomalija gušterače, a nakon što je majka brazilskog dječaka doznala da je jedan svećenik donio komad odjeće preminulog Acutisa. Majka je Mattheusa odvela do svećenika, a nakon što je dječak dodirnuo tkaninu i poželio „da prestane povraćati” počeo je proces njegova ozdravljenja.

Pripisivanje drugog čuda znači da se Acutisa može uzdići do svetosti, ali iz Vatikana nisu objavili kada bi se to moglo dogoditi.

Drugim čudom označeno je ozdravljenje mlade žene, 21-godišnjakinje iz Kostarike koja studira u Firenci gdje je doživjela teško nesreću, a njena majka otišla pomoliti na grob blaženog Carla Acutisa u Asizu poslije čega se djevojka oporavila.

Također, zbog Acutisove važne uloge u evangelizaciji na internetu, on je prošle godine bio proglašen pokroviteljom Svjetskog dana mladih u Lisabonu.

JPA