Nedjelja, 23 Lipanj 2024
RAZLOG VIŠE DA GA POSJETITE

OREBIĆ SLAVI 120 GODINA TURIZMAVelika se obljetnica slavi ove godine u Orebiću, 120 godina organiziranog turizma. Iako su dolasci prvih gostiju u na područje pelješke općine bogate pomorske tradicije i magičnih prirodnih ljepota zabilježeni i prije 1904. godine, ona se uzima kao početak razvoja turizma.

- Te je godine, 12. siječnja, osnovano je „Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića”. Okupljalo je najuglednije i najviđenije mještane, prvi je predsjednik bio kapetan Lovro Kosović, a svrha mu je bila kontrola prometa stranaca te unapređenje poljoprivrede, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve turizma. Članovi Društva bili su istinski vizionari, smjernice koje su prije 120 godina postavili itekako su aktualne i danas. - kaže Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice općine Orebić koja bogatim ljetnim programom obilježava ovaj veliki rođendan.

Očekuje se rekordna turistička godina

Iz godine u godinu Orebić privlači sve više gostiju, a to potvrđuju i impresivne turističke brojke. U 2023. s više od 130 tisuća dolazaka i gotovo milijun noćenja Orebić je ponovo zauzeo visoko drugo mjesto u Dubrovačko - neretvanskoj županiji, a na toj je poziciji već godinama.

- Prvi iza Dubrovnika! - ističe s ponosom Đeldum i dodaje kako bi ova godina mogla završiti s još boljim rezultatima jer su noćenja za pet mjeseci već premašila brojke iz istog razdoblja prošle godine. Od siječnja do kraja svibnja ove godine na području općine Orebić noćilo je 68.548 gostiju, odnosno 12,7 posto više nego lani.

- Prirodne ljepote, povijesno nasljeđe, brojni ugostiteljski objekti visoke kategorije, gotovo 12 tisuća komercijalnih ležajeva kao i godine predanog rada na unapređenju ukupne ponude rezultirali su ovakvim uspjehom za koji su zaslužni svi dionici u turizmu. S brojnim aktivnostima koje pripremamo za ovu godinu nastojat ćemo opravdati povjerenje stalnih i očekivanja novih gostiju. - ističe prvi čovjek orebićkog turizma.

Mjesto kapetana i pomoraca

Orebić će vas zavesti mediteranskom atmosferom, prekrasnim kortama – dvorištima s vrtovima zasađenim mirisnim biljem i agrumima. Ovo je mjesto bogate pomorske tradicije, poznatih kapetana i nekad jedno od najvažnijih središta trgovačke mornarice na Mediteranu.

Na vrhuncu pomorske slave, u 19. stoljeću, područje Pelješke rivijere brojilo je dvije tisuće pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka, gotovo nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana, a pelješki pomorci bili su poznati po herojskim podvizima na svojim plovidbama. Tako ćete npr. u Pomorskom muzeju između ostalog doznati priču o kapetanu Šunju kojem je predsjednik Abraham Lincoln poklonio sat sa zlatnim lancem za herojski podvig spašavanja američke posade 1861. nedaleko od obale Newfoundlanda.

Raj za surfere i ljubitelje aktivnog odmora

Strastveni surferi i kajteri sigurno su već bili u Vignju i Kućištu, malim mjestima smještenim nekoliko kilometara zapadno od Orebića. Tamo vas očekuju atraktivne plaže, škole windsurfinga za velike i male, privatni iznajmljivači i maestral koji puše baš onoliko koliko treba i to svakodnevno.
Orebić i okolna mjesta kao stvoreni su za ljubitelje aktivnog odmora. Biciklističke rute vode kroz najljepše pelješke pejzaže, za sportaše i one iskusnije tu su i zahtjevne brdske rute, područjem poluotoka prolazi i EuroVelo 8, poznatija kao Mediteranska ruta, a ovaj dio poluotoka obožavaju i planinari kojima je brdo Sv. Ilija s najvišim vrhom od 961 metra nadmorske visine veliki izazov.

Ako se želite samo sunčati i kupati, na pravom ste mjestu. Orebić i Pelješac poznati su po prekrasnim plažama, na onim uređenim uživat će obitelji s djecom, a skrovita mjesta i vale odabrat će oni željni mira i divljine.

Dingač i Postup, užici koji se ne propuštaju

Moćni, trpki, zaokruženi s dugim aftertasteom, savršena pratnja najfinijim jelima, sjajan izbor za završetak dana. To su plavci s najvinorodnijih peljeških vinskih položaja – Dingača ili Postupa koji se strmo spuštaju prema moru, kreirajući najljepše pejzaže.

Moć peljeških vina i najbolje ćete doživjeti krenete li u hedonistički obilazak konoba i vinarija, među kojima su i one koje su autohtonu hrvatsku sortu plavac mali proslavile u svijetu. Sastavni dio vinske rute pitoreskno je Potomje s brojnim poznatim vinarijama, a dobar uvod u vinsku priču Orebića posjet je Muzeju pelješke tradicije u sklopu vinarije Mikulić koja se nalazi u Mokalu, mjestu smještenom na padinama Postupa.

Impresivna zbirka amfora stara više od dvije tisuće godina, muljače, bačve, kotao za rakiju, stari alati, ognjište ili poprat, peć za kruh, slika Bogorodice zaštitnice vinograda, samari, kamenice, mlinica za maslinovo ulje poznate dubrovačke obitelji Sorkočević iz 19. stoljeća - samo su neki od eksponata jedinstvene zbirke koje su Mikulići godinama prikupljali, a uz obilazak, naravno, ide i degustacija vrhunskih vina.

Uz fina vina ide i dobra hrana, a Orebić je poput dalmatinskih mjesta poznat po laganoj, mediteranskoj kuhinji u kojoj je maslinovo ulje nezaobilazan dio. Friško, sezonsko voće i povrće, riba i plodovi mora, kratka priprema, ali s puno ljubavi i strasti. Za kraj zasladite se arancinima, bruštulanim mjendulima, klašunima, rozatom, fritulama ili krostulama. Čisti užitak.

Atributi kojim nećete odoljeti

Trstenik, Borje, Podobuče, Prapratna, Viganj i Kućište, Lovište, a u unutrašnjosti Oskorušno i Kuna, na području općine Orebić ambijentalna su mjesta. S dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom, najvišim pelješkim vrhom Svetim Ilijom i bogatom pomorskom baštinom te prekrasnim plažama, Orebić vas poziva da ga barem jednom u životu posjetite. Bit će to ljubav na prvi pogled.

Alma Radoš