Nedjelja, 18 Rujan 2022
PROŠLE GODINE CIJEVI SU PUCALE ČAK 750 PUTA, OVE GODINE DO KRAJA KOLOVOZA 527

NPKLM Vodovod zamijenit će oko tri kilometra cijevi na Korčuli i Lastovu na najkritičnijim dionicama

NPKLM Vodovod zamijenit će oko tri kilometra cijevi na Korčuli i Lastovu na najkritičnijim dionicama FOTO: spike2010sd / Pixabay
Piše:

Tijekom iduće godine NPKLM Vodovod treba bi krenuti s izmjenama cijevi na oko ukupno tri kilometra najkritičnijih dionica na području Korčule, Lumbarde i Lastova. Prema riječima direktora NPKLM Vodovom Jakova Belića, za sanaciju tih spornih dionica izradili su potrebne elaborate i projekte te očekuju financiranje Hrvatskih voda koje bi za projekt smanjenja gubitaka vode u sustavu trebali izdvojiti 80 posto troškova, dok bi preostali iznos išao na teret NPKLM-a.

- Najveći trošak pri izmjeni cijevi predstavljaju nam građevinski radovi. Naime, prema propisima Županijske uprave za ceste dužni smo, nakon sanacije kvara, asfaltirati taj dio ceste od ruba do ruba, što je skuplje nego sama izmjena cijevi. Zato nam je puno lakše promijeniti cijevi na nerazvrstanim cestama, posebno onima koje su pošljunčane ili betonirane, jer je asfaltiranje daleko najskuplja stavka. No, dok ne provedemo taj projekt i ne izmijenimo najspornije dionice svakodnevno ćemo popravljati nastale kvarove. – rekao je Belić za Južni, dodajući kako NPKLM u odnosu na neke druge hrvatske vodovode, gdje gubici iznose u prosjeku oko 50 posto vode, i nije u tako lošoj situaciji s prosječnim gubitkom od oko 37 posto te da se taj trend smanjuje.

Lanjske godine, iznio je podatak, imali su ukupno 750 puknuća u cjelokupnom sustavu koji pokriva otoke Lastovo i Mljet, dio Korčule i Pelješca, te doline Neretve.

- Najviše puknuća je u Korčuli i to 231 te u Lumbardi 222, a na Lastovu 104 te u Slivnu 114 puknuća. Do kraja kolovoza imali smo na cjelokupnom sustavu 527 puknuća, od čeka 151 u Korčuli, 164 Lumardi i 111 na Lastovu. U kolovozu su bila ukupno 84 puknuća i to 27 u Korčuli i 22 u Lumbardi. Rekord je bio u lipnju i to 105, a od toga 56 puknuća cijevi u Lumbardi i 28 u Korčuli. Sve su to jako stari sustavi, ali i dalje služe, a mi se trudimo održavati ih na najbolje mogući način. Primjerice gubitke vode u Lumbardi smo smanjili gotovo za polovicu. - rekao je direktor NPKLM Vodovoda Jakov Belić.