Petak, 02 Lipanj 2023
Županijska lučka uprava Vela Luka morat će uskladiti projekt

NOVOIZGRAĐENI TERMINAL U VELOJ LUCI NE MOŽE DOBITI UPORABNU DOZVOLU!

Novoizgrađeni pomorsko putnički terminal u Veloj Luci Novoizgrađeni pomorsko putnički terminal u Veloj Luci Foto: ŽLU Vela Luka
Piše:

Novi pomorsko - putnički terminal u Veloj Luci, iako se najavljivalo, ipak neće započeti s radom u prvim danima lipnja. Na otvorenje terminala čekat će se gotovo do kraja ljeta, istaknula je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić na sjednici Općinskog vijeća.

- Prema informacijama koje smo dobili od Tramesa, koji je bio na nadzor na izgradnji kanalizacije do terminala, a oni su, koliko se sjećam, voditelji projekta pomorsko - putničkog terminala, on neće biti pušten u rad u lipnju jer Županijska lučka uprava Vela Luka mora mijenjati dozvolu zbog usklađivanja projekta vezano za naplatne kućice. - rekla je Gugić i potvrdila ono o čemu se u Veloj Luci već naveliko priča.

- Rok za izvođenje radova produžen je do 24. kolovoza. Mijenjat će se dozvola. Projekt nije pod našom ingerencijom i ne mogu reći koliko će se radovi oduljiti, ali čini mi se da nije realno da bude otvoren prije rujna. - kazala je Gugić.

Do rujna će, kazala je, biti gotova i procedura oko koncesije za linijski prijevoz putnika.

- Studija izvodljivosti je pri kraju i praktički će Općina i Komunalac ispuniti sve uvjete koji su bili pred nas stavljeni da bi terminal mogao dobiti uporabnu dozvolu, ali ipak ćemo morati pričekati ŽLU da popravi nedostatke i izmijeni projekt. Najvažnije je da je on praktički završen i nadam se da ćemo od kraja godine svi ići na novi terminal. Inače, da ne bi bilo zabune, koncesija za linijski prijevoz putnika nije uvjet da terminal dobije uporabnu dozvolu već da se može krajem studenoga opravdati završno izvješće i povući sredstva. - rekla je Gugić.

Pohvalila se kako je Općina završila radove na kanalizacijskom sustavu do terminala.

- Komunalac je prije deset dana završio radove na dovođenju kanalizacijskog sustava do terminala. Gradilište je očišćeno. Uskoro je tehnički pregled, kompletira se dokumentacije i ne očekujemo većih problema. Ta je dionica prošla mjerenja i drago mi je da će stanovnici konačno dobiti ono što su čekali 30 godina. Inače na tih 700 metara kanalizacijske trase s crpnom stanicom susreli smo se s velikim teškoćama, od pada dijela zida od brodogradilišta, puknuća, drukčije kategorizacije i sve je za mjesec i pol dana produljilo projekt, ali uspješno je završen. - rekla je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić.