Petak, 08 Rujan 2023
Most je star gotovo stotinu godina

NIJE GA MOGUĆE OBNOVITI, GRADIT ĆE SE NOVI MOST PREKO ŽDRIOCA

Most preko Ždrioca Most preko Ždrioca Foto: Grad Ploče


Nakon što su u lipnju uočena vidljiva konstrukcijska oštećenja mosta preko Ždrioca te je hitno odrađena analiza situacije u koordinaciji s Hrvatskim vodama, Grad Ploče započeo je s izradom dokumentacije za projekt izgradnje novog mosta s obzirom na to da je ranije utvrđeno kako zbog konstrukcijskih oštećenja most nije moguće obnoviti te je potrebno novo rješenje.

most zdrioci 080923 1 min

Upravnom odjelu za uređenje i gradnju Dubrovačko - neretvanske županije predan je elaborat za ishođenje posebnih uvjeta, nakon čega slijedi ishođenje lokacijske dozvole, a potom izrada glavnog projekta i troškovnika te ishođenje građevinske dozvole. U optimalnoj dinamici, polovicom 2024. godine dokumentacija bi trebala biti spremna.

most zdrioci 080923 4 min

Novo rješenje predviđa most koji će izgledom biti isti kao i postojeći. Navode iz pločanske gradske uprave, čime će se, ističu, „zadržati tradicionalna vizura ovog mikrolokaliteta”. S obzirom na to da su Hrvatske vode upravitelj vodnog dobra na kojem se most nalazi te su jedno od pravnih tijela koje treba izdati posebne uvjete, i financijski će sudjelovati u ovom projektu, uz Grad Ploče.

most zdrioci 080923 3 min

„Most je star gotovo 100 godina i zbog težine oštećenja jedino rješenje je uklanjanje postojeće konstrukcije te izgradnja novog mosta. Odmah po uočavanju pukotina aktivno smo se prihvatili proceduralnih postupaka koji prethodne samoj izgradnji. I dalje ćemo biti maksimalno angažirani, iako brzina procedura ne ovisi isključivo o nama i o odabranim izrađivačima, nego i o uključenim javnim tijelima. Nadamo se da ćemo do kraja 2024. godine imati novu i što je najvažnije sigurnu konstrukciju. Do tada pozivamo građane da izbjegavaju prelazak preko mosta.” - piše u priopćenju Grada Ploča.

jp