Srijeda, 01 Studeni 2023
Nekolicina odskače, ali ima i onih sa statistički ispodprosječnom plaćom

NAČELNIC(E)I UGLAVNOM RADE ZA MALO BOLJE KONOBARSKE PLAĆE

NAČELNIC(E)I UGLAVNOM RADE ZA MALO BOLJE KONOBARSKE PLAĆE Foto: moerschy / Pixabay
Piše:

Zovu ih lokalnim šerifima, kriminalcima, uhljebima, foteljašima, neradnicima i neznalicama, u tom popisu može se naravno naći i takvih, ali može s druge strane i poštenih, radišnih, sposobnih. Imamo mi i pokojeg „telenačelnika” kojima mandat(i) prolaze uz blago teleći pogled na probleme lokalne zajednice, a ne znaju takvi ni kako su ni zašto ih je uopće netko birao. No, jedno im je zajedničko, svi oni uglavnom rade za malo bolju, pa recimo - konobarsku plaću u jačim turističkim središtima.

Ne podcjenjujući teški konobarski posao odgovornost na političarima je puno veća od one hoće li za stol stići „latte macchiato” ili kava s kap mlijeka, a i nekako se nameće potreba da političare dobro platimo da ne bi posegnuli za tim da ih plati netko drugi (čitaj: da ne uzmu pinku ispod stola). No, opet, s druge strane, ako političare moramo dobro platiti da ne budu korumpirani, ajmo se zapitati i kakve to političare imamo. Jbga, začarani krug.

Uglavnom, činjenica jest da među načelnicima i načelnicama ima čak i onih s ispodprosječnom hrvatskom plaćom, a prosječna u Hrvatskoj, prema zadnjim podacima, iznosi 1.141 euro neto dok većina radi za nešto bolju plaću koja se u prosjeku isplaćuje u ugostiteljstvu na jugu, uz nekoliko izuzetka.

Pa kakve su onda plaće načelnika i načelnica.

Krenimo od onih koji imaju najveća primanja...

Prema podacima iz imovinskih kartica, uvjerljivo na prvom mjestu po visini plaće je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli čija mjesečna neto primanja iznose 1.831 euro. Nardellijeva je plaća tako više nego duplo veća od one najslabije plaćenog načelnika s dna ove liste.

Duplo veću plaću od dvojca s dna liste ima i konavoski načelnik Božo Lasić, neto 1.669 eura.

Na granici od 1.600 eura je dvoje načelnika, Ante Šeparović u Blatu na trećem je mjestu po visina primanja s 1.595 eura, a na četvrtom Nikola Knežić u Dubrovačkom primorju s 1.592 eura neto.

U drugu kategoriju po primanjima idu oni s 1.500 eura i manje do 1.300 eura. Prema imovinskim karticama točno 1.500 eura neto primanja ima načelnik Općine Mljet Đivo Market. Načelnica Vele Luke Katarina Gugić prima plaću od 1.459 eura, a načelnik Općine Trpanj Jakša Franković 1.407 eura.

Još je troje načelnika čija plaća prelazi 1.300 eura. Vlatko Mratović, načelnik Općine Janjina tako ima 1.344 eura neto primanja, a načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić i načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga taj prag prelaze sitno, lastovska načelnica tako ima plaću 1.315, a načelnica Zažablja 1.306 eura.

Još dvoje načelnika može reći da ima plaću veću od statistički prosječne hrvatske plaće. Načelnik Općine Ston Vedran Antunica tako ima plaću od 1.274, a načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević 1.208 eura.

Četvero je načelnika s ispodprosječnim primanjima od plaće koja statistički iznose 1.141 euro.

Na granici je načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić s 1.137 eura. Načelnica Općine Lumbarda Marija Klisura prema imovinskoj kartici ima neto plaću od 1.100 eura, no na posljednjoj sjednici općinskog vijeća predloženo je da se ona uveća i ubuduće bi trebala iznositi oko 1.280 eura neto čime će Klisura izaći iz statusa načelnica s ispodprosječnim primanjima.

Načelnik Općine Pojezerje Borislav Dominiković ima plaću koja jedva prelazi 1.000 eura, odnosno njegova neto primanja du 1.035 eura dok uvjerljivo najmanju plaću ima načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić čija plaća prema imovinskoj kartici iznosi 852 eura.

Ipak, najmanje primanja od načelničkog posla ima Tomislav Ančić u Općini Orebić. No, on posao načelnika ne obavlja profesionalno kako se to već kaže kada načelnik za svoj rad ne prima plaću. Naime, Ančić se odrekao plaće, a umjesto nje prima mjesečnu naknadu u neto iznosu od 815 eura.