Srijeda, 15 Svibanj 2024
NA ARHEOLOŠKOM NALAZIŠTU SOLINE PRONAĐENI NAJSTARIJI TRAGOVI MASLINA NA JADRANU

NA PODRUČJU KORČULE MASLINE I BADEMI UZGAJALI SU SE I PRIJE 7000 GODINA

Istraživanja na nalazištu i arheološka ekipa Istraživanja na nalazištu i arheološka ekipa Foto: Sveučilište u Zadru


Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru istražuje 7000 godina star neolitički potopljeni lokalitet Soline na otoku Korčuli, a rezultati istraživanja pokazuju da su se ondje u to vrijeme uzgajali bademi i masline, priopćilo je Sveučilište u Zadru.

U istraživanjima koja još traju otkriveni su ostatci veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida. Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo, ističe se u priopćenju.

soline korcula 150524 4 min

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo ljusaka badema. Radiokarbonske analize pokazale su da je njihova okvirna starost 6900 godina.

- U vrijeme prije gotovo 7000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj badema, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana, i to su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu. - istaknuo je Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru, koji vodi istraživanje.

soline korcula 150524 5 min

Istraživanje financiraju Hrvatska zaklada za znanost (Potopljena neolitička nalazišta u podmorju hrvatskog dijela Jadrana) i udruga Lipa rič (sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije). Uz Sveučilište u Zadru, u njemu sudjeluju arheolozi iz Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Kaštela, Muzeja grada Korčule, Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru te Kantharos d.o.o.

(Hina)