Petak, 01 Ožujak 2024
KAŽU DA BI TO BILA JASNA PORUKA

MOŽEMO TRAŽI DA HRVATSKA PRIZNA PALESTINU KAO SAMOSTALNU DRŽAVU

Jelena Miloš i Gordan Bosanac Jelena Miloš i Gordan Bosanac Foto: Vanesa Pandžić / CROPIX


Vrijeme je da Hrvatska i EU konačno priznaju Palestinu kao samostalnu i neovisnu državu, a taj će zahtjev biti dio programa Možemo za europske i nacionalne izbore. - najavila je u petak u Hrvatskom saboru zastupnica te stranke Jelena Miloš nakon okruglog stola o situaciji u Gazi.

Priznanje Palestine bila bi, kaže, jasna politička poruka da Hrvatska i EU podupiru deeskalaciju sukoba i rješenje o dvije države kao rješenje za trajni mir i za Izrael i Palestinu.

Smatra i da je nužno povećati pritisak oporbe i javnosti da se Vlada i institucije EU nedvosmisleno izjasne i traže trajni prekid vatre.

- Vlada RH i ministar vanjskih poslova trebaju se jasno izjasniti da je nastavak vojnih akcija u Gazi apsolutno neprihvatljiv i da ubijanje civila u Gazi mora odmah stati. Uz to, Hrvatska treba poduzeti mjere kojima jasno poručuje da neće tolerirati kršenje međunarodnog prava, da za to postoje ozbiljne posljedice. - poručila je.

Glasnogovornik stranke Gordan Bosanac smatra kako je nužno da Vlada jasno prepozna i nedvosmisleno kritizira trenutnu vojnu agresiju na Gazu iz perspektive mogućnosti počinjenja genocida, sukladno odluci Međunarodnog kaznenog suda, te da se oformi što šira i raznovrsnija međunarodna koalicija za prevenciju genocida koja će zajednički postupiti s mjerama prema Izraelu.

Kako se navodi u priopćenju, Možemo se zalaže za trajni prekid vatre i svih vojnih aktivnosti na području Gaze i Istočnog Jeruzalema. Podsjećaju kako su te zaključke uputili u saborsku proceduru još u prosincu, no za njih su dobili potporu još dvadeset zastupnika. Miloš je naglasila kako nema vojne akcije koja može opravdati masakr civila koji se događa u Gazi i neviđeno nasilje nad civilima u Gazi mora stati i Hrvatska te smatra da bi svi zastupnici trebali stati iza jasnog zahtjeva za prekidom vatre.

EU ni Hrvatska vlada, ističe Možemo u priopćenju, nikada nisu tražili trajni prekid vatre.

- Nevjerojatno je da se svjetski lideri barem moraju svakodnevno izjašnjavati o ovom sukobu, a da mi imamo ministra vanjskih poslova koji se ponaša kao da se ta tema njega uopće ne tiče", poručuje Miloš u priopćenju. Hrvatska vlada, kaže, mora jasno reći da traži trajni prekid vatre, da je napad na Rafah neprihatlljiv, da je bombardiranje i ubijanje civila ratni zločin. Svi smo osudili Hamasov masakr nad civilima i nad djecom, ali isto tako moramo reći da to nikada ne može biti opravdanje za kolektivno kažnjavanje civila u Gazi samo zato što je Hamas u Gazi. - poručila je Miloš.

(Hina)