Srijeda, 27 Srpanj 2022
PREDSJEDNIK REPUBLIKE O NATJEČAJU ZA PELJEŠKI MOST

Milanović: Bojim se da je ovo bio zadnji put da su Kinezi dobili ovakav posao u Europi

Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek / CROPIX


Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da je Kinezima projekt izgradnje Pelješkog mosta bio ulaz u europski prostor, ali misli da će im taj prostor ponovno neko vrijeme biti zatvoren s obzirom na aktualne geopolitičke odnose.

- Ovo nije njihov projekt, to je europski novac, naš novac, a kineska tvrtka je dobila posao na transparentnom natječaju, ali bojim se da je to bilo zadnji put da su dobili s obzirom na situaciju u svjetskim odnosima i geopolitici. - smatra Milanović.

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC). Kinezi su posao dobili ispred austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna talijanska i turska tvrtka.

- Pretpostavljam da je Kinezima taj projekt više bio kao nekakva vrsta ulaza u europski prostor koji im je sad na neko vrijeme zatvoren bez obzira što su posao odradili dobro. Oni će se također morati malo više otvarati prema europskim tvrtkama. - rekao je Milanović novinarima.

Milanović je rekao da ga je iznenadila video poruka kineskog premijera Lija Keqianga na otvaranju Pelješkog mosta i da ne može procijeniti kad je ona snimljena.

- Da mi je netko prije tri tjedna rekao da će nam se obratiti kineski premijer, inače zemlja koja podržava Rusiju u njezinu napadu na Ukrajinu, ja bih rekao: hajde da vidim. Sad sam vidio, palac gore, ali malo uheren. - rekao je.

- Ovo jučer je bilo zanimljivo, nama Kina nije problem kakav je Amerikancima i nekim drugim državama. To što smo u NATO-u ne znači da ćemo slijepo pratiti politiku članica NATO-a. Nećemo previše drmusati brod ili most, ali imamo svoje interese. - poručio je predsjednik. 
 
(Hina)