Petak, 29 Ožujak 2024
NA PRIJEDLOG ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE

METKOVKA MARINA NIKOLIĆ DOBITNICA DRŽAVNE NAGRADE „FAUST VRANČIĆ”

Marina Nikolić (lijevo) Marina Nikolić (lijevo) Foto: ZTK


Odbor za dodjelu Nagrade „Faust Vrančić" donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić" za 2023. godinu. Na prijedlog Zajednice tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije, jedna godišnja nagrada odlazi u Metković Marini Nikolić.

Marina Nikolić učiteljica je savjetnica tehničke kulture i informatike zaposlena u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Metkoviću s više od 30 godina radnog iskustva. Njezino mentorstvo i iznimno kvalitetan rad s mladima omogućio je njezinim učenicima od 1996. godine kontinuirano sudjelovanje na državnim natjecanjima mladih tehničara iz različitih područja tehničkih znanosti koja uključuju promet, graditeljstvo, modelarstvo i maketarstvo, obradu materijala, strojarske konstrukcije, elektrotehniku i fototehniku.

U posljednjih 14 godina sudjelovanja na natjecanjima mladih tehničara, uz njezino mentorstvo 44 učenika su bili županijski prvaci i sudjelovali na državnim natjecanjima. Među njima je bilo šest državnih prvaka i drugih visoko rangiranih mjesta. Za ostvarena prva mjesta na državnim natjecanjima učenici i mentorica nagrađeni su Oskarima znanja, od čega je posljednji dodijeljen njezinoj učenici u školskoj godini 2022./23. u kategoriji Fotografija.

Marina Nikolić bila je organizator i član povjerenstava na svim razinama školskih natjecanja. Aktivno je surađivala s izdavačkim kućama kao recenzent i autor udžbenika kao što je priručnik za tehničku kulturu „Uvod u poduzetništvo". Godine 2023. u suradnji s Hrvatskim fotosavezom organizirala je i postavila izložbu fotografija u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću, pod nazivom „Portret Grada - Metković - camerom obscurom", na kojoj su bili izloženi radovi učenika s fotografske radionice camere obscure koju je ona provela također u suradnji s Hrvatskim fotosavezom godinu prije. Dobitnica je Zahvalnice Ministarstva znanosti i obrazovanja na doprinosu razvoju kvalitete odgojnoobrazovnog sustava Republike Hrvatske uz iznimno zalaganje i profesionalizam s ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja učenicima u školskoj godini 2018./2019.

Nagrada „Faust Vrančić" dodjeljuje se za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi, a prošle godine dodijeljena je Zajednici tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije i Daliji Milić Kralj.

jpa