Petak, 05 Svibanj 2023
DRŽAVNO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

Metkovka Bruna Kozina (fotografija) i Dubrovčanin Luka Marković (strojarska konstrukcija) državni prvaci

Metkovka Bruna Kozina (fotografija) i Dubrovčanin Luka Marković (strojarska konstrukcija) državni prvaci Foto: ZTK


U Vodicama je održana državna razina 65. natjecanja mladih tehničara. Ove godine je na natjecanju sudjelovalo preko sedam tisuća učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a najbolja 256 mlada tehničara su se natjecala na državnoj razini, među kojima je bilo i deset učenika iz naše županije. Na državnoj razini mladi tehničari su se natjecali u 13 područja tehničke kulture, a u devet područja su se natjecali mladi tehničari s juga.

Na ovogodišnjem natjecanju mladih tehničari iz Županije dubrovačko – neretvanske su ostvarili zapažene rezultate i doma se vraćaju s dva naslova državna prvaka. Luka Marković iz Osnovne škola Mokošica s mentorom Boškom Ćorkom je osvojio naslov državnog prvaka u području strojarske konstrukcije, a Bruna Kozina iz Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića s mentoricom Marinom Nikolić naslov državne prvakinje u području fotografije.

Osim njih dvoje na državnoj razini 65. natjecanja mladih tehničara su sudjelovali: Iva Lučić u području Maketarstvo i modelarstvo i Lara Šurković u području modelarstva uporabom tehničkih tvorevina iz Osnovne škole Marina Držića iz Dubrovnika s mentoricom Nives Radović, Matej Burin u području elektronike i Orsat Kralj u području robotike s mentorom Josipom Misirom iz Osnovne škole Župa dubrovačka, Luka Bebić iz Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića u području obrade materijala, Anđela Bjeliš iz Osnovne škole Opuzen s mentoricom Tomislavom Ivanković u području strojarske konstrukcije, Tamara Gavranić u području Graditeljstvo s mentorom Zoranom Sardelićem iz Osnovne škole Blato te Lovro Kesić iz Osnovne škole Lapad u području elektrotehnike s mentoricom Fany Bilić koja je bila i članica povjerenstva u kategoriji elektronike.

Natjecanje mladih tehničara jedno je od najstarijih natjecanja učenika osnovnih škola, ali i jedno od najzahtjevnijih natjecanja učenika osnovnih škola. Natjecanje je održano u tri dijela: pisana provjera znanja, izrada tehničke tvorevine prema zadanoj dokumentaciji i predstavljanja tehničke tvorevine pred povjerenstvom.

Natjecanje je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednice tehničke kulture, a o provedbi je brinulo Državno povjerenstvo. Naša županija ima potporu i podršku pri provođenju natjecanja mladih tehničara od Zajednice tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Društva pedagoga tehničke kulture Dubrovačko - neretvanske županije.

JP