Nedjelja, 07 Srpanj 2024
IMA I ANTICELULITNO DJELOVANJE

MASAŽA MEDOM ČISTI PORE, HIDRATIZIRA I POMLAĐUJE KOŽU

Med djeluje antiseptično, protugljivično, antibakterijski, detoksikacijski i antioksidativno te ima regenerativna i hidratantna svojstva Med djeluje antiseptično, protugljivično, antibakterijski, detoksikacijski i antioksidativno te ima regenerativna i hidratantna svojstva Foto: fancycrave1 / Pixabay


Med ima brojne zdravstvene benefite, bilo da se uzima na žlicu ili da se nanosi na tijelo, a sada je vrijeme da upoznate čudesnu tibetansku masažu medom, tretman koji detoksira tijelo i poboljšava imunitet.

Još su drevni Egipćani znali za iscjeljujuća svojstva meda, jednako kao i žene s Istoka koje su med koristile za uljepšavanjee, no masaža medom vuče korijene iz Tibeta i Rusije. Ova jedinstvena masaža smatra se prirodnom metodom iscjeljenja koja se može primijeniti u terapeutske svrhe i za detoksikaciju. Uljepšavajući efekt na kožu tek je jedna od nuspojava, piše portal Always Beeloved.

Zašto je dobra masaža medom

Djeluje na vezivna tkiva i na fascije (mišićne vezivne ovojnice). Stoga oslobađa napetosti u mišićima, tetivama i ligamentima. Djeluje analgetski kada su u pitanju bolni zglobovi, artroza i reumatske bolesti. Nadalje, ima snažno detoksikacijsko i drenažno djelovanje. Tibetanski iscjelitelji smatraju da med ima snažno apsorbirajuće djelovanje, odnosno da izvlači štetne tvari i toksine iz organizma. Masažu medom koriste za postizanje balansa, poboljšanje imuniteta, kao i zdravlja generalno.

Sjajna metoda borbe protiv stresa

Med preuzima na sebe toksičnu energiju iz organizma, masaža medom poboljšava cirkulaciju, metabolizam i termoregulaciju kože, stimulira protok limfe i djeluje na centralni živčani sustav. Također, masaža medom predstavlja i učinkovit način tretiranja i prevencije stresa, kao i fizičkog umora, poremećaja sna te psihosomatskih poremećaja. Čisti pore, hidratizira i pomlađuje kožu te ima učinkovito anticelulitno djelovanje.

Tijekom masaže, med kroz kožu ispušta sve svoje ljekovite komponente. Naime, to „tekuće zlato” ima oko 300 aktivnih komponenti, gotovo svih koje su potrebne za razvoj i pravilno funkcioniranje našeg organizma, što ga čini idealnim proizvodom prirode. Bogat je ugljikohidratima, mineralima, vitaminima, aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima i drugim blagotvornim sastojcima. Djeluje antiseptično, protugljivično, antibakterijski, detoksikacijski i antioksidativno te ima regenerativna i hidratantna svojstva.

Postupak masaže medom

Za masažu medom koristi se posebna tehnika. Ona je potpuno drugačija od, primjerice klasične masaže, u kojoj se koristi ulje za olakšavanje klizanja ruku po koži. Kako med nije sklizak već ljepljiv, ovi bi se pokreti mogli opisati kao odvajanje i odljepljivanje ruku od tijela. U početku, odljepljivanje ruku je lako, ali svakim pokretom postaje sve teže. Med postaje ljepljiviji pa podiže sve veći sloj potkožnog tkiva i mišića. Masažni pokreti su energični i žustri i izazivaju neobičan osjećaj. Ovisno o tehnikama, masaža medom može biti ugodna i opuštajuća do blago bolna.

Ovom masažom može se tretirati cijelo tijelo, ali se ipak uglavnom primjenjuje parcijalno. Tretiraju se leđa, ali i bedra jer učinkovito smanjuje celulit. Njezino se blagotvorno djelovanje može primijetiti nakon samo jedne masaže, ali se za dugotrajnije i učinkovitije rezultate preporučuje rezervirati tretman dva puta tjedno, ili nekoliko puta mjesečno. U tradicionalnoj masaži medom koristi se samo čisti, sirovi med.

Danas u wellness centrima postoje različite inačice ovog tretmana pa se tako med zna kombinirati s eteričnim i baznim uljima, sa solju, mlijekom i drugim sastojcima, ovisno o tome koji se učinak želi postići.

Tko treba izbjegavati masažu medom?

Tradicionalna, tibetanska masaža medom ne preporučuje se srčanim bolesnicima, osobama s vrlo osjetljivom kožom te fragilnim krvim žilama i proširenim venama, trudnicama, kao ni onim koji su alergični na med. I još nešto, malo bizarno, ali razumljivo: nije pogodna ni za muškarce koji imaju previše dlaka na tijelu.

Andrea Latinović / Hina