Nedjelja, 19 Svibanj 2024
POLITIČKI FETIŠ NA KRUZERE, MAMI SMETA ŠTO TRUBE, KĆERI ŠTO DIME

KRUZERI DIME, KAKO LI SE SAMO USUĐUJU

Anita Bonačić Obradović Anita Bonačić Obradović Ilustracija JPA
Piše:

Tijekom rasprava na sjednicama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika SDP-ova vijećnica Anita Bonačić Obradović često voli poklopac svakom loncu jer ona se u sve razumije. S govornice ne silazi čak ni onda kad ispadne smiješna, kao što joj se dogodilo na nedavnoj sjednici kada je, oplemenjena spoznajama jedne od neprovjerenih, odnosno tzv. studija, „provalila” kako jedan kruzer zagađuje koliko i milijun automobila.

Turizam, ekonomija, školstvo, socijala, zelene politike, u sve se to SDP-ovka Bonačić Obradović razumije. Kao da je sebi dala u zadatak na kraju aktualnog saziva dubrovačkog Gradskog vijeća biti najaktivnija vijećnica, a zaboravila da je puno važnije što se, a ne koliko se govori.

Inače, ima bit da političarke Bonačić imaju neki politički fetiš na kruzere. Dok su seniorki, Tatjani Šimac Bonačić, kruzeri smetali jer - trube na odlasku, juniorki, Aniti Bonačić Obradović, smetaju tako njihovi dimnjaci, odnosno plinovi i čestice koji kroz njih izlaze, ali je pri tome potpuno nerealna. Prošle sezone je inače primijećeno da dva - tri kruzera previše dime na vezu u gruškoj luci. Moraju dimiti jer se, dok su na vezu u Gružu, nemaju gdje priključiti na struju, a kako brodski sustav mora raditi i brod funkcionirati i dok je većina turista na kopnu, energijom se napajaju iz vlastitih generatora i pri tome, zamislimo samo – dime. Kako li se samo usuđuju, rekla bi Greta Thunberg i samo što to nije prozborila i njena dubrovačka inačica Anita Bonačić Obradović.

Doduše, Obradović Bonačić nije zastranila kao oni što tvrde da ih prskaju iz aviona, ali je, usavršavajući znanje prije sjednice Gradskog vijeća, pročitala jednu od online tzv. studija prema kojoj jedan kruzer zagađuje kao milijun auta. Neki od vijećnika pokušali su joj objasniti da govori nebuloze, ali ona se nije dala smesti. Štoviše, nastavila je kako je to istraživanje u tajnosti provela nekakva strana „NABU environmental grupacija”.

- U prostranstvu Interneta su milijuni studija i svaki čovjek nađe svoje zadovoljstvo da potvrdi svoju tezu. - uzvratio joj je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ) pa joj je pokušao na fino objasniti kakvu je glupost izrekla.

- Da jedan kruzer zagađuje koliko i milijun vozila, niti jedan nigdje ne bi vozio. Internet je, inače, idealno prostranstvo za razne studije i organizacije, pretežno one koje od svog zelenila ništa ne vide. - rekao je Potrebica.

Bonačić Obradović nije se dala smesti ni nakon što je ispravio vijećnik Jasmin Deraković (DDS), koji se kao profesor kemije ipak puno bolje razumije u ispušne plinove, zagađenja i kemijske spojeve.

- Prema studiji objavljenoj 4. svibnja jedan kruzer zagađuje koliko i 12 tisuća automobila. - rekao je Deraković, kojega je Obradović Bonačić nazvala demagogom dok je isticala kako to nisu njezini već podaci u toj nekoj NABU studiji pa je Potrebica opet morao inetrvenirati.

- Kao nekome tko se bavi znanstvenim radom, ne dozvoljavam da mi se amputira mozak. U Dubrovniku je prošle godine bilo 467 kruzera, što bi po toj logici bilo 467 milijuna vozila. - rekao je Potrebica koji je potom Aniti Bonačić Obradović plastično objasnio kakvi bi bili efekti zagađenja od gotovo pola milijarde auta.

- Pa da je to tako, mi se ne bi vidili. Bilo bi nam kao u Zenici. - objasnio joj je Potrebica, koji je Bonačić Obradović savjetovao:

- Nemojte se amputirati od zdravog mozga. Tvrdite da je zagađenje na razini 467 milijuna vozila. Kad bi to bilo tako svi bi se izvrnuli. - zaključio je Potrebica.