Ponedjeljak, 11 Srpanj 2022
MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ

Kriza pojačala šverc

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović Foto: Damir Krajač / CROPIX


Zbog očekivanih inflatornih pritisaka organizirani kriminal će se sve više usmjeravati prema švercu roba široke potrošnje, kazao je na prvom neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova pod češkim predsjedanjem EU u Pragu potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

U MUP-u ističu da će izazovi povezani s ruskom agresijom na Ukrajinu dominirati raspravama svih formacija Vijeća, a posebno ministara unutarnjih poslova tijekom češkog predsjedanja EU. Stoga su u ponedjeljak prvi put sastanku nazočili i ministri iz Ukrajine i Moldavije.

To se osobito odnosi na sprječavanje da dijelovi pomoći Ukrajini, uključujući i vojnu, ne završe u rukama kriminalnih skupina. Božinović je istaknuo važnost vođenja preciznih nacionalnih evidencija svih relevantnih podataka o takvoj pomoći i njihovo razmjenjivanje s Europolom kojem je nedavno osnažen mandat.

Ministri su naglasili i da su migracije s ratom u Ukrajini dobile novu, zabrinjavajuću dimenziju koju treba sagledati i s aspekta instrumentalizacije migracija koja je u ljeto prošle godine iz Bjelorusije bila usmjerena na baltičke države, a do izražaja dolazi i na drugim rutama.

Božinović je pritom naglasio važnost osiguranja dobavnih lanaca energije i esencijalnih roba za ekonomsku i socijalnu stabilnost, dodaju u MUP-u.

- Ne bismo nikako smjeli podcijeniti ovo pitanje koje realno može pridonijeti dodatnim migratornim pritiscima na Europu. - kazao je i podsjetio da je nakon sušne 2010. zabrana izvoza žitarica iz Rusije bila jedan od okidača Arapskog proljeća koje je eruptiralo godinu dana kasnije. Zato, zaključio je, "moramo maksimalizirati napore kako bi još više ubrzali usvajanje novog Pakta o azilu i migracijama”.

(Hina)